Gemeente draait op voor schade vuurwerkoverlast

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het raar dat de gemeenten op moet draaien voor de schades die ontstaan door (illegaal) vuurwerk. Door de periode flink in te korten hopen veel gemeenten dat er minder schade zal ontstaan.Nu is het op oudjaarsdag alleen nog toegestaan om tussen 18.00 en 02.00 uur vuurwerk af te steken vorig jaar was dat nog vanaf 10.00 uur ‘s morgens. In Helmond zijn vorige week de eerste schades al binnengekomen door het afsteken van vuurwerk, toen knalde er een complete afvalbak van de lantaarnpaal.

Weet iedereen wel dat de regels van het afsteken aangepast zijn, en zijn de boetes wel hoog genoeg voor het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden? Als u vuurwerk knallen hoort, neemt u dan wel contact op met de politie? Overlast maar vooral gevaarlijke situatie van roekeloze jeugd die met het illegale vuurwerk van tegenwoordig bijna een handgarnaat de straat opgooien.

Landelijk moet er extra budget komen om te zorgen voor handhaving, want daar is op dit moment bij veel gemeenten geen mankracht voor.