De temperatuur gaat omhoog

Wolken, wind, regen en hoge temperaturen vormen samen het weerbeeld van
vandaag en morgen. De temperaturen komen uit in de dubbele cijfers.
Vanaf vrijdagmiddag ligt de temperatuur meestal onder de 10 graden, maar
ook dan is het nog altijd zacht en herfstachtig.

Er valt lichte regen of motregen en er staat een stevige zuidelijke wind. De neerslag wordt veroorzaakt door een warmtefront en dat gaan we merken aan de temperaturen. Rond het middaguur is het in het westen al 10 graden en in het oosten 5 tot 7.

Vanmiddag komen we achter het warmtefront terecht. De meest actieve neerslag trekt naar Duitsland weg. Wel houden we veel bewolking, waaruit soms wat lichte regen of motregen kan vallen. Langs de westkust zou de zon even door kunnen breken. Vanmiddag stijgt de temperatuur verder naar 8 graden in Groningen tot 11 in Zeeland. De wind draait naar het westen en zwakt af.

Vanavond is er vrij veel bewolking, waaruit slechts plaatselijk nog wat lichte regen of motregen valt. Vannacht trekt een volgende zone met lichte (mot)regen over het land. Hiermee wordt nog wat zachtere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt verder op naar 10-12 graden.

Morgen wordt een grijze dag en er valt af en toe (mot)regen. Ook steekt een forse zuidwestenwind op. Boven land wordt de wind in de middag en avond vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6. Aan zee wordt een harde tot tijdelijk stormachtige zuidwester verwacht, windkracht 7-8, en is kans op zware windstoten tot 90 km/uur.

We bereiken morgen het thermische hoogtepunt van deze zachte periode: maxima van 12 tot 14 graden. Normaal is het in december overdag een graad of 6.

Vrijdag staat de passage van een koufront op het programma. Vanuit het noordwesten trekt een actieve regenzone over het land, waarna minder zachte lucht binnenstroomt. De temperatuur daalt in de middag beneden 10 graden. Na passage van de neerslagzone breekt de zon door en is er kans op een enkele losse bui. De stevige zuidwestenwind wordt ingeruild voor een straffe noordwester.

Zaterdagochtend worden vooral in het noorden en noordwesten buien verwacht. Elders is het meest droog met af en toe zon. In de middag breiden de buien zich uit over het hele land. Vooral in het noorden en noordoosten kunnen ze gepaard gaan met onweer en hagel. De straffe noordwester blijft de hele zaterdag merkbaar aanwezig. In het noordwestelijk kustgebied waait het stormachtig, windkracht 8. Ook worden daar zware windstoten verwacht. Het wordt een graad of 9.

Ook de dagen daarna staan in het teken van wisselvallig, windrijk en zacht tot zeer zacht weer. Tijdens of na de kerstdagen volgt waarschijnlijk een overgang naar een kouder weertype. Een natuurlijke witte kerst zit er niet in.

bron : Weeronline.nl