Hoe voorkom je identiteitsfraude

Foto: Helmond Nieuws

Identiteitsfraude kan je een hoop ellende bezorgen. Met deze acht tips maak je de kans dat je hiervan slachtoffer wordt een stuk kleiner.

1. Laat niet te veel informatie over jezelf achter op internet. Wees voorzichtig met je privégegevens: zet niet je 06-nummer, je geboortedatum en woonplaats op je Facebook voor iedereen op openbaar. Controleer zelf regelmatig wat er over jezelf te vinden is door te zoeken op je naam.

2. Wees ook voorzichtig met je persoonsgegevens op papier. Zorg dat je brievenbus is beveiligd, zodat criminelen niet je post kunnen stelen. Een goede klep met een borstel erachter en als je een losse brievenbus aan de straatkant hebt, zorg dat deze altijd op slot is.

3. Versnipper documenten met persoonsgegevens en gooi ze niet zomaar bij het oud-papier.

4. Wees terughoudend met het geven van welke persoonlijke informatie dan ook aan bedrijven die zich onverwacht melden.

5. Breng alle relevantie instanties op de hoogte van je nieuwe adres, als je bent verhuisd.

6. Laat in de supermarkt of in andere winkels je kassabonnetjes niet rondslingeren. Soms staat daar je rekeningnummer op. Als een oplichter alleen al je bankrekening en je naam weet, kan hij al geld van je rekening incasseren.

7. Alleen overheidsinstanties mogen vragen om een kopie van je paspoort. Verder niemand, ook het hotel niet en ook de telecomprovider niet. Stuur dat dus nooit op. Wel mogen instanties soms gegevens overnemen van je paspoort, maar een kopie maken is bijna altijd verboden.

8. Marktplaats.nl adviseert kopers -juist om oplichting te voorkomen- te vragen naar een kopie van elkaars legitimatie. Het CPB raadt dit af, maar als je dat toch wil: maak je burgerservicenummer onleesbaar (Let op: staat twee keer op je paspoort) en schrijf duidelijk op de kopie dat het een kopie is en waarvoor deze is bedoeld. Doe het dan zo:

Ben je toch slachtoffer geworden van identiteistfraude: doe aangifte en neem contact op met het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude van de overheid.