“Horecabeesten” zijn een uitstervend ras

Foto: Helmond Nieuws

CuliColumn Jermain De Rozario

Wat mij de laatste tijd opvalt is dat de mensen tegenwoordig weinig doorzettingsvermogen hebben en te snel de handdoek in de ring gooien. Ik zie ook dat het zogenaamde horeca beest mentaliteit een echt uitstervend ras is. Het nooit opgeven en steeds weer doorgaan, vallen, opstaan en jezelf herpakken en weer met volle moed er tegenaan, dat zie je nog maar bij weinig jongeren die komen werken.

Wat ik mij dan ook afvraag is, hoe komt dit?
En toen ging er een lampje bij mij branden door iets wat ik op de radio hoorde in de auto, in Londen was er iets misgegaan, mensen hadden via internet hun kerstboodschappen gedaan en het systeem was gecrashed en nu moesten zij zelf hun boodschappen komen halen, ik dacht toen, hoe belachelijk klinkt dat, alsof het erg is om je boodschappen te doen in de supermarkt? Wij worden door de maatschappij en onze omgeving lui gemaakt, alles kan je voortaan doen vanuit je luie stoel, mensen zijn afhankelijk geworden van hun smart phone en de hele digitale wereld er omheen… we worden luier en steeds dommer. Mensen worden te beschermend opgevoed waardoor zij geen dikke huid aanmaken en een tegenslag nog maar moeilijk kunnen verwerken.

In veel restaurants zie je ook regelmatig ouders met hun kinderen eten, en bijna altijd hebben de kinderen dan een PSP, Ipad of een of andere kleine computer in de hand, ze zaten dan de hele avond te gamen. Dat zijn toch geen manieren, je laat je kind toch niet heel de avond gamen aan tafel? Ja, ze zijn dan wel stil dat wel, maar je laat je kinderen ook niet zien hoe zij zich moeten gedragen in gezelschap van andere mensen.

En die kinderen worden groot en die kinderen kom ik weer tegen in de keuken en die zijn niet gewend om hard te werken en hebben nog nooit zelf gepoetst en zijn ook de harde hand niet gewend….. Zij werken een weekje en denken dan direct nee dit is niets voor mij, of zij hebben een grote mond de hele tijd en wanneer er gepresteerd moet worden komt er niets uit dan alleen maar gezeur en het vingertje naar allemaal andere dingen, maar een keer goed in de spiegel kijken dat zit er niet in.
echte horeca beesten zijn er nog maar weinig en dat is jammer, wat wij doen is een vak apart, het is een levenstijl waar je tegen moet kunnen.
Ben ik de enige die dit opvalt? of zijn er meer collega’s, ik ben benieuwd.

Jermain De Rozario