Belangrijke data voor carnaval vierende Helmonders

Foto: Helmond Nieuws

10 januari zal Prins Briek XLII officieel bekend gemaakt worden voor het prachtige Helmondse kasteel. De onthulling is altijd een groots en vrolijk festijn. Alle Helmondse carnavalsverenigingen en vele andere carnavalsliefhebbers verzamelen zich in het centrum van de stad om de nieuwe Stadsprins Briek welkom te heten.

10, 17, 24 januari kunt u genieten van het KeieKletstoernooi, dit is een gerenommeerd toernooi en dat is niet voor niets zo. Als sinds 1964 wordt het toernooi georganiseerd door de Keiebijters. Verdeeld over drie avonden én een spetterende finale strijdt een dozijn tonproaters, ook wel kletsers genoemd, om de felbegeerde titel van Opperkletsmajoor.

31 januari is de Grande Finale , met de beste kletsers van 2015

11 januari zal ook de jeugd van de Keiebijters haar prins bekend maken, de Kiezelkeikes, heeft zijn eigen Hoogheid. Prins Briekske der Keiebijters wordt bekendgemaakt tijdens een gezellige middag in Hoftempel West Ende, waarbij ook de kersverse Prins Briek aanwezig zal zijn.

1 februari het Keikesfist is een carnavaleske kindermiddag voor en door de jeugd. De artiesten zijn voornamelijk kinderen. Zij zingen een lied, dansen de sterren van de hemel of staan soms zelfs in de ton als echte Keiekletser. Het publiek van het Keikesfist bestaat uit verklede kinderen, met natuurlijk hun ouders. Ook zij voelen zich bij al dat feestgedruis snel weer kind.

8 februari organiseren De Keiebijters ook een bijzonder carnavalesque concert. Ieder jaar wordt een ander muziekgezelschap gevraagd hieraan mee te werken. Het Concert Carnavalesque is ieder jaar weer een oorstrelend concert met een kwinkslag naar carnaval. Het vindt plaats op de zondag voor carnaval.

12 februari je bent jong en je wilt het liefst alle dagen feest. Van de Keiebijters hoef je niet te wachten tot 4 dagen carnaval. Je wil dit niet missen… de kroegentocht voor de Zwerfkeien. Op de donderdag voor carnaval gaat voor de Zwerfkeien het dak er al af en bezoek je samen met meer partygangers de leukste kroegen van de Keiebijtersstad.

13 februari De Keiologische Hogeskool, een zeer bijzonder evenement voor het Helmonds carnaval. In de wijde omtrek is er niets soortgelijks te vinden. Op vrijdag voor carnaval staat de plechtige zitting van de Keijologische Hogeskool op het programma. Het is een bijeenkomst van een hogeschool, maar dan in het Helmonds dialect.

14 februari op carnavalszaterdag staat tijdens het openingsfestijn van het stadscarnaval de sleuteloverdracht van burgemeester Blanksma aan prins Briek XLII centraal. Het is een evenement voor alle carnavalsverenigingen, maar ook iedereen met een carnavalshart is om 13.00 uur van harte welkom in het kasteel. Laat je carnavalshart spreken en sluit je bij de feestvierders aan.