Alle regels op een sleutel

Foto: PressVisuals - wethouders Erik de Vries en Yvonne van Mierlo en de ondernemers van slijterij ’t Pijpke

Om ondernemers in Helmond wegwijs te maken in de wetten en regels die (mogelijk) voor hun onderneming gelden, heeft de gemeente een speciale USB-sleutel ontwikkeld. Deze sleutel biedt hen de mogelijkheid om de wetten en regels te checken. De USB-sleutel is gratis verkrijgbaar bij de gemeente of bij Centrummanagement, Wijkwinkelmanagement of Stichting Bedrijventerreinen Helmond.

Op maandag 5 januari werd de eerste USB-sleutel ‘Check de regels’ uitgereikt aan de ondernemers van slijterij ’t Pijpke. Zij hebben onlangs een nieuwe winkel geopend aan de Smalle Haven in het Centrum. De wethouders Erik de Vries (Handhaving) en Yvonne van Mierlo (Economische Zaken) reikten de sleutel uit.

Filmpje en toegang tot de website

Op de USB-sleutel staat een filmpje, waarin kort uitgelegd wordt waarom er wetten en regels zijn in Helmond. Daarnaast kunnen ondernemers via de sleutel toegang krijgen tot de website www.helmond.nl/checkderegels. Op deze site staat per gebied in de stad een overzicht van de daar geldende wetten en regels. Er zijn vier gebieden: winkels en horeca in het Centrum, de buurt- en wijkwinkelcentra, winkels en horeca in Brandevoort en de bedrijventerreinen. De ondernemer kan dus specifiek voor zijn of haar locatie bekijken aan welke regels hij of zij zich dient te houden. Via de site kunnen veel zaken ook meteen geregeld worden, zoals het aanvragen van een omgevingsvergunning, terrasvergunning of evenementenvergunning.

Onbedoelde overtredingen voorkomen

Gemeente Helmond heeft de USB-sleutel geïntroduceerd om onbedoelde overtredingen te voorkomen. De gemeente kreeg namelijk vaak te maken met dit soort overtredingen. Ondernemers begaan ze niet bewust, maar omdat ze de regels niet goed kennen of niet weten dat ergens een bepaalde wet of regel voor geldt. Met de USB-sleutel kunnen ondernemers vooraf zaken goed regelen en is handhavend optreden door de gemeente achteraf niet meer nodig. De sleutel is handig voor startende ondernemers, die een winkel of bedrijf willen beginnen. Ook voor bestaande ondernemers kan de sleutel handig zijn. Zij kunnen checken of de bestaande situatie aan de regels voldoet of kunnen de USB-sleutel gebruiken als ze iets aan hun zaak willen aanpassen, bijvoorbeeld met een verbouwing of een nieuwe reclame-uiting aan de gevel.

Dynamisch document

Het overzicht van de wetten en regels is geplaatst op de website www.helmond.nl/checkderegels. Via de USB-sleutel krijgen ondernemers toegang tot deze site. Ze kunnen er natuurlijk ook zelf rechtstreeks naartoe gaan. Op het moment dat er een regel verandert of komt te vervallen, wordt dat meteen aangepast op de website. De informatie blijft zo altijd actueel en de ondernemer hoeft de USB-sleutel dan niet te vervangen door een nieuwe.