Door de ogen van een kunstenaar

Foto: GemeenteMuseumHelmond.nl

Werkende vrouwen; het is een dagelijks beeld. Maar kijken beeldend kunstenaars op dezelfde wijze naar de werkende vrouw als naar de werkende man? Deden ze dat 150 jaar geleden anders dan nu?

Welke vrouwenberoepen worden bij voorkeur afgebeeld en waarom? Wordt de werkende vrouw van nu gezien als een superwoman en die van een eeuw geleden als een afgesloofde arbeidster? Bezoek de kunsttentoonstelling van 3 februari t/m 7 juni en ga op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen. En doe ook in deze periode mee aan een speciaal hiervoor opgezet activiteitenprogramma!

In de tentoonstelling kun je kennismaken met onder andere interessante schilderwerken en fotografie, en met de ideeën van kunstenaars. Het is dan ook een presentatie die aanzet tot nadenken over de positie van de vrouw in het verleden én in het Nederland en de wereld van nu.

Rolpatronen

De kunstwerken in de tentoonstelling zijn niet alleen gekozen vanwege het onderwerp en hun kwaliteit en zeggingskracht. Ze zijn vooral ook gekozen om de ideeën waarmee makers ze vervaardigd hebben. Exemplarische beelden tonen verschillende archetypes van de werkende vrouw. De ca. 75 werken – schilderijen, grafiek, tekeningen en foto’s – komen uit de verzameling van het museum en van diverse bruikleengevers. Er is werk te zien van onder andere Isaac Israëls (NL), Constantin Meunier (B), Eva Besnyö (NL), Martin Parr (GB), Jan Toorop (NL), Edward Burtynsky (CAN), Suze Robertson (NL), Käthe Kollwitch (D), Anton van Rappard (NL), Michael Wolf (D) en Tuomo Manninen (FIN).

Van huisvrouw tot topvrouw

Huisvrouwen, boerinnen, arbeidsters, naaisters, telefonistes, prostituees, zakenvrouwen: in de tentoonstelling tref je een bont pallet van beroepen aan. Ze worden weergegeven om een voorbeeld te stellen, of juist als aanklacht tegen sociale wantoestanden. We zien kunst, gemaakt in oorlogstijd als aanmoediging voor vrouwen om het werk over te nemen van de mannen die aan het front zijn. Of kunst uit vredestijd om de vrouwen op hun taak thuis te wijzen. Daartegenover presenteren we hedendaagse kunst die op kritische wijze vragen stelt over het beeld van de werkende, multi-taskende vrouw die veel moeite moet doen om de top te bereiken.

Activiteitenprogramma

Rondom de tentoonstelling bieden we een leuk en interessant activiteitenaanbod:

  • Op Internationale Vrouwendag (8 maart) en Dag van de Arbeid (1 mei) kun je meedoen aan een speciale rondleiding door de conservator. En als je vrouw bent ontvang je een presentje na afloop.
  • Iedere vrijdagochtend is er een gratis rondleiding door de tentoonstelling.
  • Let ook op de Nationale Museumweek van zaterdag 18 april t/m vrijdag 24 april. Dan organiseren we diverse leuke en onderhoudende activiteiten voor vrouwen (en natuurlijk ook mannen) zoals rondleidingen en lezingen met gastsprekers van naam én faam waaronder Josette Dijkhuizen (Vrouwenvertegenwoordiger in de Koninkrijksdelegatie naar de Algemene vergadering van de Verenigde Naties), Jolanda Holwerda van magazine LOF( volgens het blad ‘hét platform voor werknemers en werkgevers die meervoudige ambities willen waar maken’) en kunsthistorica Lisette Le Blanc.
  • Ook voor onze Vrienden hebben we een speciale activiteitenmiddag.
  • Check voor alle activiteiten www.gemeentemuseumhelmond.nl