Volksuniversiteit Helmond bestaat 35 jaar

Foto: Helmond Nieuws

Volksuniversiteit Helmond blikt terug op 35-jarig bestaan.

28 januari 1980. Op deze zwaar bewolkte maandag laat de zon zich niet zien. De temperatuur ligt net onder het vriespunt maar door de zwakke zuidenwind voelt het aan als min 3 graden. Overdag valt er wat sneeuwt.

De nummer 1-hit in de Nederlandse top-40 is het nummer Weekend van Earth & Fire.
De grote popartiesten van dat moment zijn ABBA, Michael Jackson, Phil Collins, Tina Turner, Prince en The Police. Nick Carter wordt op deze dag geboren en zal als zanger van de Backstreet Boys in de jaren 90 idool zijn van menig tienermeisje.

Voor de kust van Florida komt de tanker Capricorn in aanvaring met een schip van de kustwacht dat kapseist, waarbij 23 doden zijn te betreuren.

De Olympische Winterspelen in het Amerikaanse Lake Placid zijn enkele dagen geleden gesloten. Een week eerder is in de Sovjet-Unie atoomgeleerde en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov gearresteerd en hij zal later verbannen worden naar Siberië. Hij sprak zich uit tegen de verdere ontwikkeling van de nucleaire oorlogstechniek.

En in Nederland?
Prinses Beatrix zal dit jaar koningin worden en op deze dag precies 33 jaar later zal ze bekend maken dat ze het koningschap overdraagt aan haar zoon Willem-Alexander.

Het is ook de dag dat in Helmond enkele bevlogen initiatiefnemers naar een plaatselijke notaris gaan om daar de stukken te tekenen, waarmee de Stichting Volksuniversiteit Helmond een feit is. Deze mensen zullen het eerste bestuur van de stichting vormen.

Voor die tijd was de Volksuniversiteit al enkele jaren actief, maar dat was onder de vleugels van het toenmalige Helmonds Avondcollege (in de volksmond de ‘moedermavo’). Door de steeds verdere uitbreiding van het aantal cursisten en het aanbod van cursussen namen de bestuurlijke taken dermate toe dat een eigen stichting dringend gewenst was.

And the rest is history!
Dankzij de inzet van vele vrijwilligers, docenten en ondersteunend personeel heeft de Volksuniversiteit Helmond een eigen plaats verworven in de Helmondse samenleving.
Op 28 januari 2015 is de Volksuniversiteit al weer 35 jaar lang hét instituut waar jong en oud, ongeacht de vooropleiding, terecht kan voor scholing en persoonlijke ontwikkeling.