Helmondse Maria Smit spreekt 2e kamer toe

Foto: Helmond Nieuws

Als niet-kamerlid is het vrij uniek dat je de tweede kamer mag toespreken, Maria Smit uit Helmond krijgt hier donderdag om 14.15 uur de kans voor. Zij mag een inleiding geven in de plenaire zaal van de tweede kamer. Daarna gaat de kamer debatteren.

Het feit dat Maria de Tweede Kamer mag toespreken komt niet zomaar tot stand, Maria is in 2012 in petitie gestart in 2013 heeft Maria de steun gekregen van Antoinette Hertsenberg van Tros Radar waardoor ze in 48 uur bijna 60.000 handtekeningen bij elkaar gekregen voor meer openheid dankzij medische informatieplicht. Het aantal handtekeningen was ruim voldoende om een parlementaire behandeling af te dwingen. Maria Smit wil dat patiënten voor een geplande medische ingreep de behandeling op schrift krijgen, hierdoor is er bij de patiënt meer weet van de complicaties en risico’s die een behandeling met zich meebrengen.

Waarom is Smit deze actie begonnen? Omdat zij zelf slachtoffer is van een medische misser. Zij heeft een zogenaamd bekkenbodemmatje ingebracht gekregen dat bij haar nu voor veel pijn en ongemak zorgt. De behandeling is echter niet terug te draaien omdat het in lichaamsweefsel is ingekapseld. Zij zal daarom moeten leven met de pijn en de beperkingen.

Lees [HIER] Helmondse gaat praten met tweede kamer

Het gesprek van Maria Smit is morgen te volgen via www.tweedekamer.nl

Op de site van de tweede kamer staat aan de rechterzijde ‘Plenair debat vandaag’ deze klikt u aan voor een live-verbinding.