Vandaag een beetje down? Het is vandaag Blue Monday

Foto: Helmond Nieuws

Als je vandaag niet zo lekker in je vel zit, of je hebt een deprimerende dag dan hoef je je geen zorgen te maken, het is vandaag namelijk Blue Monday, de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.

Blue Monday (deprimaandag)

De vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de
maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.[1] Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijdden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.

Er zit ook nog een heuse formule achter
Volgens een persbericht van de Britse Mental Health Foundation[6] is Arnalls formule:

\frac{[W + (D-d)] \times T^Q}{M \times N_a}

Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en N voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn.

bron : Wikipedia.nl

De 9 tips om Blue Monday te overleven…

1. Troost je met de gedachte dat je niet de enige bent. Iedereen heeft last van ‘Blue Monday’!

2. Wees aardig voor de mensen in je omgeving. Glimlach naar het kassameisje in de supermarkt. Geef bij thuiskomst je kinderen en/of partner een dikke knuffel.

3. Smile! Als je lacht komen er hormonen vrij. Deze lichaamseigen ‘antidepressiva’ zorgen ervoor dat je je ontspannen en lekker gaat voelen.

4. Bedenk dat ook deze maandag eindigt. Voor je het weet is het weer dinsdag!

5. Probeer eens iets nieuws, zoals muziektherapie, of gewoon een vrolijk liedje!

6. Probeer eens iets nieuws. Het is stimulerender om over nieuwe dingen na te denken dan te blijven hangen in het oude. Neem eens een andere route naar je werk, probeer een nieuw recept voor het avondeten of experimenteer met een ander kapsel.

7. Doe iets actiefs. duik de sportschool in of als dat je nog te veel is, loop eens wat vaker de trap op of haal een kop koffie voor een collega.

8. Verwen jezelf! Ga lekker in bad. Bekijk de film die je hebt gekregen met de kerst. Begin aan een goed boek.

9. Maak plannen. Waar wil je naartoe op vakantie? Plan een weekendje weg of een etentje met vrienden.