Zakenlunch maakt een opmars

Foto: Zakenlunch - Wolf of Wallstreet (movie)
Een groots, door IENS uitgevoerd onderzoek (december 2014, 625 zakelijk lunchende respondenten) levert interessante inzichten op over de zakenlunchcultuur in Nederland. Zo blijken ambtenaren braver te zijn dan juristen, gebruiken mannen de zakenlunch vaker voor commerciële doeleinden dan vrouwen en is men zeker niet bang om er lekker de tijd voor te nemen.

Voordelen zakenlunch

Menigeen is zich bewust van de voordelen die een zakenlunch met zich meebrengt. Zo zegt 85% dat het de ideale manier is om een (potentiële) zakenpartner beter te leren kennen, erkent 75% dat het helpt om moeilijke gespreksonderwerpen tijdens een lunch te bespreken, geeft 55% aan dat ze zo makkelijker iets voor elkaar krijgen en kan 60% creatiever denken tijdens een zakenlunch.

Genoeg tijd voor zakenlunch

Men neemt ook graag de tijd voor een zakelijke lunch, voor 65% mag een zakenlunch best langer dan een uur duren. Bovendien geeft 40% aan dat ze ook regelmatig van een uitgebreide lunch van twee of meer gangen genieten tijdens het zakendoen.

Alcohol

Met alcohol zijn Nederlandse zakenmannen en -vrouwen niet al te terughoudend, 45% drinkt weleens een glaasje tijdens zakenlunches. Ondernemers, zzp’ers en juristen spannen de kroon met 55%, terwijl de ambtenaar met 30% duidelijk het braafste jongetje van de klas is. Juristen lunchen overigens ook het meest voor zakelijke doeleinden (80%), terwijl slechts 37% van de medici weleens genieten van een zakenlunch.

Man vs. vrouw

Zakelijk lunchen lijkt meer een mannending te zijn. Zo zegt 45% van de mannen weleens zakelijk te lunchen tegenover 30% van de vrouwen. Bovendien pakken meer mannen (52%) regelmatig uit met een uitgebreide lunch dan vrouwen (32%). Ook in het doel van een zakenlunch zijn verschillen te bespeuren tussen de geslachten. Zo zit er bij mannen (31%) vaker een commerciële gedachte achter dan bij vrouwen (18%) en wordt een zakenlunch door vrouwen (56%) juist weer vaker gebruikt voor overleg dan door mannen (40%).

Ondernemers nemen het ervan

ZZP’ers en ondernemers blijken copieuzer te lunchen dan zakelijke lunchers in loondienst. Zo zeggen zij in 55% van de gevallen voor een uitgebreide lunch van twee of meer gangen te kiezen tegenover 35% van de werknemers in loondienst. Zij drinken ook vaker een glaasje bij de zakenlunch, 55% tegenover 25%. Gezien deze cijfers komt het ook niet als een verrassing dat 25% van de ZZP’ers en ondernemers meer dan € 150,- per maand uitgeeft aan zakenlunches tegenover 7% van de mensen in loondienst.

Van alle ondervraagden geeft 20% aan eigenlijk vaker zakelijk te willen lunchen, maar er simpelweg niet aan denkt.

Waar kun je in Helmond het zakelijk lunchen….

1) Hotel West-ende
2) Hotel St. Lambert
3) Il Borgo
4) Paviljoen De Warande
5) Eetcafé De Pastoor
6) De Kasteelpoort
7) Lekker & Zo
8) De Steenoven
9) Lunchcafé Ethel Freriks
10) Eetcafé De Barrier