Smoesjes om te kunnen spijbelen, wat is de beste smoes?

Foto: Dag van de Leerplicht

De dag van de leerplicht pakt het dit jaar helemaal anders aan, dit jaar komen ze met een wedstrijd ‘Wie heeft de beste spijbelsmoes?’ hiermee vragen de leerplichtconsulenten van Helmond en omliggende Peelgemeenten aandacht voor spijbelen en het vroegtijdig schoolverlaten.

De landelijke Dag van de Leerplicht is op 19 maart en zij hebben deze actie voor leerlingen opgezet als doel dat scholieren hun talenten gaan benutten. De winnaar met de beste smoes wint namelijk een splinternieuwe i-Phone 6. De beste smoesjes worden in een boekje verzameld, maar waar laat je deze smoes dan achter, op scholen hangt een poster waar je je smoes opschrijft, je maakt een foto van je smoes en post hem op de facebookpagina van De dag van de Leerplicht.

Nog nooit was smoesjes verzinnen zo leuk, maar het idee erachter gaat veel verder, spijbelen heeft altijd een reden, simpelweg omdat scholieren geen zin hebben om te gaan, maar vaak ook een ernstigere reden, denk aan pesten, persoonlijke problemen, een ongezonde thuissituatie, er moet zo snel mogelijk openlijk gesproken gaan worden om spijbelen tegen te gaan. Een diploma behalen verhoogt de kans op een baan en dat is toch wat we voor iedereen willen.