Opening ecozone bij Zeepshoeve

Foto: Pressvisuals.com - Wethouders De Vries (Helmond) en Hoekman (Geldrop-Mierlo) planten een met kindertekeningen versierde winterlinde

Een mooi nieuw speelveld voor kinderen van diverse leeftijden, een bloemenweide, een ecologische zone, wandelpaden, een fietspad richting kanaal en een hondenuitlaatveld.

Deze ‘groene’ voorzieningen zijn nu aangelegd tussen wijkdeel Stepekolk (Helmond-Brandevoort) en het Eindhovens kanaal. Het gebied van tweeënhalve hectare nabij de Zeepsehoeve maakt deel uit van de Ecozone Brandevoort. Wethouders De Vries uit Helmond en Hoekman uit Geldrop-Mierlo onthulden op 22 januari een -speciaal door kinderen van OBS Brandevoort versierde- boom. Hiermee is deze mooie groene rand om Brandevoort officieel geopend.

De aanleg van deze zogeheten ‘Planrand Brandevoort’ gebeurt naar aanleiding van een besluit uit 1994, toen de grond waar de nieuwbouwwijk Brandevoort zou komen van Mierlo aan Helmond werd overgedragen. De toenmalige gemeenteraden van Mierlo en Helmond waren het eens dat Mierlo de ‘planranden’ van Brandevoort zou invullen en betalen. Het onderhoud en beheer zou dan vervolgens door de gemeente Helmond worden gedaan. Nu de bouw van Stepekolk al een flink eind op weg is, heeft de gemeente Helmond aan Geldrop-Mierlo gevraagd om het besluit uit te gaan voeren. In goed overleg tussen beide gemeenten is een inrichtingsplan gemaakt én uitgevoerd voor het stuk grond tussen de Zeepsehoeve en het Eindhovens kanaal. De wijkraad Brandevoort is akkoord met het inrichtingsplan.

Diverse nieuwe voorzieningen

In het gebied hebben een multifunctioneel speelveld, een hondenloslaatveld, bosschages en natuurlijke ruigtes allemaal een plaats. Daar doorheen zijn wandelpaden aangelegd, vergelijkbaar met de paden in de ecozone nabij de Schootenseloop. Het fietspad, dat voorzien wordt van asfalt en openbare verlichting,  verbindt de Zeepsehoeve met het fietspad langs het Eindhovens kanaal. Er is gekozen voor led-licht met een bewegingssensor, zodat de natuur er zo min mogelijk last van heeft. Ook het fietspad tussen de Zandershoeve en Sportpark Brandevoort en het fietspad in het verlengde daarvan tot aan de straat Brandevoort hebben een nieuwe asfaltlaag. In het voorjaar wordt op het stuk dat nog niet is verlicht straatverlichting aangebracht. Een deel van de bomen en struiken is geplant door leerlingen van basisschool De Hoeves tijdens het project “Blauw en Groen moet je doen!”.