Buurkracht en Klimaatstraatfeest slaan handen ineen

Foto: Bart de Voogd en Roel Woudstra

Op 26 januari hebben het HIER Klimaatstraatfeest en Buurkracht de handen ineen geslagen om zoveel mogelijk Nederlanders in actie te krijgen voor energiebesparing in huis, straat en buurt.

De initiatiefnemers willen hiermee doorgroeien naar een aansprekend landelijk programma waarmee iedereen een concrete bijdrage kan leveren aan het Energieakkoord. Het HIER Klimaatstraatfeest en Buurkracht bereiken op dit moment samen circa 5.500 Nederlanders. Volgend jaar moeten dat er minstens 10.000 zijn. Duurzaamheid staat steeds vaker op de agenda. Ruim 3,5 miljoen Nederlanders willen best energie besparen. Toch komt het er vaak niet van. Wanneer een hele straat of buurt de krachten bundelt, lukt het wel om maatregelen van de grond te tillen.

Het HIER Klimaatstraatfeest en Buurkracht richten zich beiden op energiebesparing in de straat of buurt. Het HIER Klimaatstraatfeest is een leuke en laagdrempelige energiebesparingswedstrijd waarbij deelnemers samen met de buren strijden tegen andere straten in Nederland. Met Buurkracht krijgen deelnemers een eigen buurtbegeleider, de slimme meter – gratis met voorrang voor de hele buurt – en inzicht in ieders eigen energieverbruik via buurkracht.nl. Buurkracht ondersteunt ook bij het mobiliseren van de buurt met flinke promotie, bijeenkomsten en publiciteit.

Concepten sluiten naadloos op elkaar aan

Bart de Voogd, directeur van het HIER Klimaatbureau: “Energiebesparing gaat het beste als je dat samen met je buren doet. Je kunt van elkaar leren, samen offertes opvragen. En het is leuk om met je buren iets op te zetten. Buurkracht sluit qua concept naadloos aan bij het HIER Klimaatstraatfeest. Het Klimaatstraatfeest kan een aanjager voor Buurkracht zijn; wanneer straten eerst aan de slag gaan met dit laagdrempelige concept is de uiteindelijke stap naar Buurkracht zo gemaakt.”

Roel Woudstra manager Buurkracht: “Deze weken krijgen alle Nederlandse huizen een energielabel. Dat is een extra reden om eens goed te kijken naar de energiewaarde van je huis. Samen met je buurt gaat dat veel beter. Voor al die straten die bij het Klimaatstraatfeest de smaak te pakken hebben gekregen en verder willen gaan is Buurkracht er. Wij ondersteunen ze daarbij met bijvoorbeeld online inzicht in je eigen energieverbruik en bespaaradviezen.“

HIER Klimaatstraatfeest: 2.268 straten strijden om de titel ‘beste Klimaatstraat van Nederland‘

Het HIER Klimaatstraatfeest is al 7 jaar de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Sinds 2008 komen duizenden deelnemers ieder stookseizoen samen met de buren in actie tegen het klimaatprobleem. Op dit moment is de zevende editie van het Klimaatstraatfeest in volle gang; er doen inmiddels 2.268 straten mee. De straat die tot en met 31 maart 2015 de meeste energie bespaart en de beste acties uitvoert wint een feestbudget van maar liefst €10.000. De winnaar wordt half april bekend gemaakt. Het Klimaatstraatfeest is een initiatief van het HIER klimaatbureau, een stichting zonder winstoogmerk.

Buurkracht: 2.908 buren halen samen voordeel uit energie besparen

Buurkracht groeide in iets meer dan een jaar van 0 naar ruim 2.900 deelnemers in 54 buurten. Buurtbewoners besparen energie met elkaar omdat zij dat samen voordeliger, makkelijker en sneller kunnen doen dan alleen. In Oss voerden ze vorig jaar bijvoorbeeld isolatiemaatregelen uit, in Smilde lieten ze zonnepanelen plaatsen en in Venlo monteerden buurtbewoners deurbellen op zonne-energie. Buurkracht is een maatschappelijk initiatief van Enexis Holding N.V. en heeft geen winstoogmerk.