Abdelkader Benali volgt Wim Daniëls op

Foto: Helmond Nieuws
Het Literair Café Helmond heeft Benali als stadsschrijver aangetrokken vanwege zijn veelzijdigheid, creativiteit en energieke uitstraling. ‘Benali is een geweldig schrijver, die vooral werkt vanuit sociale betrokkenheid. Daarbij is hij een echte wereldburger, met interesse voor landen, steden, de mensen en de culturen’, aldus het Literair Café.
Libris Literatuur Prijs
Benali werd op 25 november 1975 geboren in Marokko. Hij kwam op vierjarige leeftijd naar Rotterdam. Later verhuisde hij naar Amsterdam. Hij leerde Nederlands op school en straat. Door zijn opleiding, interesse en latere beroep van schrijver kwamen daar zes andere talen bij. Hij schrijft behalve romans en toneel ook artikelen en recensies voor onder meer Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant en Vrij Nederland.
Voor zijn romandebuut Bruiloft aan zee werd Benali in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Hij was toen 21 jaar. Voor zijn tweede roman, De langverwachte, kreeg hij in 2003 de Libris Literatuur Prijs.Benali presenteerde in 2010 het NPS-programma De schrijver en de stad. In 2011 volgde een zesdelige serie Benali Boekt waarin hij bekende Nederlandse schrijvers interviewde.
Nieuw concept
Met de keuze voor Benali, kiest het Literair Café voor een nieuw concept, waarbij een schrijver die niet in Helmond woont, door middel van een artist-in-residence-constructie, schrijft over de stad. Benali komt dit jaar zeker vier keer naar Helmond en gaat vooral ook informatie met Helmonders delen en ophalen via Facebook (https://www.facebook.com/pages/Benali-in-Helmond/1376732629290767)
‘Ik ben enorm vereerd om voor deze unieke stad een jaar lang stadsschrijver te mogen zijn’, zegt Benali. ‘Deze stad en haar inwoners geeft inspiratie voor prachtige verhalen. Over het oude, over het nieuwe en het spanningsveld daartussen. Aan de hand van beelden wil ik het verhaal van Helmond vertellen.  De verhalen schrijf ik, maar dat kan ik natuurlijk niet alleen. Ik nodig daarom iedereen uit om met mij in gesprek te gaan op mijn Facebookpagina’.