Eerlijk winkelen in Helmond via “EerlijkWinkelen route”

Foto: Helmond Nieuws

Helmond krijgt komende week een zogenaamde EerlijkWinkelen route. In deze route zijn 24 winkels, speciaalzaken en horecagelegenheden opgenomen met een eerlijk(er) aanbod.

Vandaag op het einde van de middag neemt wethouder Duurzaamheid, Paul Smeulders, het eerste exemplaar van de route in ontvangst. Dit zal gebeuren bij Brownies & Downies, aan de Markt 24. Tijdens de overhandiging brengt voormalig Stadsdichter Wim Daniels een ode aan de eerlijke handel.

EerlijkWinkelen deelt de winkels in drie hoofdcategorieën in: Fair trade, biologisch en tweedehands.

Eerlijke handel of fair trade bevordert duurzame ontwikkeling in de internationale handel. Fair trade betekent dat boeren en producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten. Producten van biologische oorsprong zijn geproduceerd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Naast voedsel kan het ook gaan om katoen of verzorgingsproducten. Het opnieuw gebruiken van reeds bestaande producten levert geen extra belasting op voor mens en milieu. Daarnaast wordt voorkomen dat producten die nog prima bruikbaar zijn anders bij het afval terecht komen.

Gratis verkrijgbaar

De EerlijkWinkelen route is gratis verkrijgbaar als opvouwbare Z-card bij de deelnemende ondernemers en de plaatselijke VVV. De route kan ook als app gedownload worden via de app store en Google Play. De EerlijkWinkelen route is onderdeel van een landelijk programma en is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Gemeente Helmond en Switch.