Helmond Sport flink onderuit in eigen huis

Helmond Sport heeft zich vanavond niet kunnen revancheren voor de 3-1 nederlaag afgelopen vrijdag in Oss, in het Lavans Stadion werd met 0-5 verloren van Sparta. Trainer Jan van Dijk had zijn elftal op een aantal plaatsen veranderd, deels door de vele blessuregevallen in de selectie.

Zo speelde Koen Weuts sinds lange tijd weer in het centrum van de verdediging, Van Nuland was doorgeschoven naar het middenveld. Op datzelfde viermans middenveld maakte Sam Strijbosch zijn debuut in het eerste elftal (tot op heden speelde de 20-jarige Astenaar zijn wedstrijden in de beloften), en maakte NAC-huurling Mounir El Allouchi voor het eerst kennis met het thuispubliek. Deze 1459 toeschouwers zagen hoe Sparta in de beginfase nadrukkelijk het initiatief nam, al na vier minuten kwam HS goed weg toen een schot van Huseyin Dogan via de paal weer terug in het veld kwam. Twee minuten later was dezelfde doelpaal HS heel wat minder gunstig gezind, en met name doelman Wouter van der Steen. Een schot van Denis Mahmudov ketste via de paal terug tegen de rug van de (uitblinkende) Helmondse keeper, en zo de doellijn over (6′ ;0-1).

Het leek alsof de Spartanen toen al besloten om wat gas terug te nemen, HS kwam in ieder geval in het restant van de eerste helft terug in de wedstrijd. Diouck had al na een kwartier spelen de gelijkmaker op de voeten, maar bij de Belgische Senegalees lukte vanavond erg weinig, en ook deze afronding niet. Halverwege de eerste helft werd spits Jack Tuijp door een lange en goede pass van Sam Strijbosch vrij voor doelman Roy Kortsmit gezet, maar de Volendammer zag zijn inzet net naast gaan. Tuijp zou kort voor rust nogmaals een kans krijgen, maar alhoewel hij nu alle tijd had om vanaf zestien meter de juiste hoek te zoeken, kon zijn inzet worden gestopt.

Het zou merkwaardig genoeg de laatste kans zijn die HS kreeg in dit duel, want na de hervatting werd de thuisclub volledig overspeeld. De Helmondse verdediging viel terug naar het nivo dat afgelopen vrijdag voor rust tegen Oss werd gehaald, met desastreuze gevolgen. Denis Mahmadov was de eerste die hiervan profiteerde met een schot van heel dichtbij (50′ ;0-2). Twee minuten later mocht Robert van Boxel van dichtbij inkoppen uit een corner (52′ ;0-3). Rondom deze goals verrichtte doelman Van der Steen nog een drietal uitstekende reddingen (waaronder op een kopbal van ex-HS speler Kenny Teijsse), maar hij was kansloos toen een schot van spits Paul Gladon van richting werd veranderd (74′ ;0-4).

Tot overmaat van ramp werd Koen Weuts vijf minuten voor tijd van het veld gestuurd toen hij in het eigen strafschopgebied een doorgebroken Spartaan neerhaalde, de toegekende penalty werd door Mahmudov benut (85′ ;0-5). In de blessuretijd kreeg Sparta nog een strafschop, nu maakte Justiana (die blij mocht zijn met ‘geel’) de overtreding. De ingevallen Johan Voskamp eiste deze penalty op, maar zag zijn inzet vanaf elf meter gekeerd door Wouter van der Steen.
HS blijft na deze nederlaag op de negentiende en voorlaatste plaats staan in de Jupiler League. A.s. vrijdag staat er wederom een thuiswedstrijd op het programma, dan komt nummer twaalf FC Den Bosch op bezoek.

bron : Helmond Sport