Cacaofabriek krijgt ruimte met zandtapijt

Foto: Helmond Nieuws

Nuenense kunstenares neemt tijdens haar vakanties overal zand mee, dit zand gebruikt Elvira Wesche in haar kunstwerken, momenteel is ze bezig met een zandtapijt in de Helmondse Cacaofabriek.

Met uiterste concentratie een zeefje en zand afkomstig van overal ter wereld, meer dan 100 zakjes zand in alle kleuren met in elk zakje een label van herkomst. Elvira tekende een partoon op de vloer en samen met een aantal vrijwilligers gaat ze elk patroontje vullen met een kleur zand, het is pas een precies werkje als de kleuren gaan raken, het is natuurlijk van belang dat de lijnen recht of rond wel strak zijn.

Het is natuurlijk een kwetsbaar tapijtje want het is en blijft zand en dan ook nog maar 1 millimeter dik op de grond gelegd (zonder lijm ed). Soms voelt er natuurlijk iemand aan en dan is het bijna onmogelijk om nog te herstellen.

Elvira Wesche maakt van alle kunstwerken een foto en hoopt via een crowdfunding voldoende geld op te halen dat zij hier een mooi boek van kan laten maken.

29 Maart is de laatste dag van de tentoonstelling. Een danser geeft dan op het zandtapijt een voorstelling. Alle kleurtjes worden gemengd tot een berg egaal grijs. Maar dat is vooruitlopen op de zaak. Komend weekeinde moet het tapijt ‘Kwarts’ klaar zijn en daarna mag iedereen een maand komen kijken. Heel voorzichtig… dat wel.

zandtapijt2 YT