Voorzitter Jan van Loon neemt afscheid van stichting Sporten en Bewegen Brandevoort

Foto: Helmond Nieuws

Van een kale loods die dienst deed als kleedkamer en maar twee velden, tot het Sportpark zoals het er nu staat. Jan van Loon, die vanaf 1 maart afscheid neemt als voorzitter van Stichting Sporten en Bewegen Brandevoort, heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van het Sportpark. Hij heeft zich vanaf dag één hard gemaakt voor de totstandkoming van een multifunctioneel sportcomplex. En met succes! Tevreden kijkt hij terug op 9 jaar voorzitterschap.

In den beginne

Begin 2006 werd de eerste fase van Sportpark Brandevoort gerealiseerd. Destijds waren dat twee grasvelden, toen nog in gebruik door SV Mierlo Hout. Toen de wijkraad van Brandevoort waar Jan van Loon destijds deel van uitmaakte besloot dat er een eigen sportgelegenheid in de wijk moest komen, werd vrijwel direct duidelijk dat het een multifunctioneel sportcomplex moest worden waar jong en oud gebruik van zouden kunnen maken. Jan van Loon wierp zich op als kartrekker en de Stichting Sporten en Bewegen in Brandevoort, waaraan Sportpark Brandevoort ten grondslag ligt, was geboren. “Al vrij snel na de oprichting werd er een enquête gehouden in de wijk, om de behoefte aan verschillende sporten te meten. Hieruit kwam naar voren dat er onder meer een grote behoefte aan een voetbalvereniging was. Gelijktijdig wilde het toeval dat een tweetal heren, waaronder de onder velen reeds bekende William Kuijpers, een voetbalvereniging wilden starten. Die timing bleek perfect”, aldus Van Loon. Zo werd een begin gemaakt aan het sportpark zoals we dat nu kennen.

De aanleg van het sportpark

Na een intensieve samenwerking met onder meer Gemeente Helmond werd in juli 2012 de eerste paal geslagen van het Sporthuis. Maar daar ging heel wat aan vooraf. Het bestuur van Sportpark Brandevoort heeft in alle fases van de aanleg van het sportpark zelfstandig besluiten genomen. Dit vroeg van het bestuur zich te bekwamen in verschillende soorten zaken. Zo stonden zij niet alleen voor de keuze van het ontwerp van het Sporthuis maar ook bijvoorbeeld voor de vraag wat voor soort kunstgras er op het kunstgrasveld zou moeten komen. “Eerlijkheid gebiedt me te zeggen: na de zesde soort kunstgras die we voorbij zagen komen wisten wij het ook even niet meer!”, lacht Jan van Loon. Over de bouw van het sporthuis vertelt hij: “We hebben ervoor gekozen om het sporthuis gebruik te verwarmen met duurzame energie door het benutten van grondwarmte, waardoor er minder fossiele brandstoffen gebruikt worden. Zo dragen wij ook nog eens bij aan een duurzame samenleving!”, aldus Van Loon. In augustus 2013 werd het Sportpark feestelijk en officieel geopend.

Wensen

Met de realisatie van het Sportpark zijn de wensen van Jan van Loon zo goed als ingewilligd. Toch heeft hij voor de toekomst nog een aantal wensen over.”Het zou ideaal zijn als we op het sportpark ook nog een fitnesscircuit kunnen realiseren zodat we nog meer sportgelegenheid kunnen aanbieden. Daarnaast heeft hij de wens dat Sportpark Brandevoort de 2e sociale ontmoetingsplek in de wijk wordt. Een plaats waar jong en oud, als lid van een vereniging of als Vriend van het Sportpark (Vrienden van het Sportpark kunnen als lid buiten de blokuren die gereserveerd zijn voor verenigingen, individueel gebruik maken van de openbare gedeelten van het Sportpark, waaronder het basketbalveld en de voetbalvelden, red.) elkaar vinden om te sporten en te spelen.“

Evenementen en Sportdag 2015

Hoewel hij per 1 maart aftreedt als voorzitter, zal Jan van Loon zeker nog betrokken blijven bij het sportpark. “Ik zou graag de jaarlijks terugkerende Sportdag Brandevoort willen organiseren. Na de eerste editie van Sportdag Brandevoort vorig jaar, organiseren we dit jaar een familiesportdag, waarin gezinnen, families, straten, etc. als team kunnen deelnemen. De voorbereidingen van deze sportdag, die op Hemelvaartsdag (14 mei) moet gaan plaatsvinden, zijn op dit moment al in volle gang. Daarnaast heb ik nog heel veel andere ideeën voor sportevenementen waar ik me mee bezig wil gaan houden”, aldus de voorzitter.

Per 1 maart zal het voorzitterschap worden overgenomen door Erwin Wijkman. Hij zal zich in de volgende editie van de Brandevoorter Courant nader voorstellen.