Naakte lijven, gezucht en het zweet loopt langs je lijf naar beneden

Foto: Helmond Nieuws

Een bezoekje aan de sauna… er komt veel meer bij kijken, een goed sauna bezoek is een ritueel dat je een aantal keer moet herhalen om optimaal van te kunnen genieten en dan heb je de saunameester nog die moet zorgen voor de “slagroom op de taart”.

De saunameester zorgt ervoor dat je iets extra’s krijgt tijdens het saunabezoek, naast een verhaal en het opgieten van een mengsel van water en geurolieën komt er ook een verhaal van de saunameester en de speciale wappertechnieken met de handdoek waardoor je saunabezoek nog intenser zal worden.

Als je een opgietsessie mee hebt gemaakt dan zul je denken dat de sauna in temperatuur stijgt tijdens de opgietsessie van de saunameester maar dit is juist niet zo, de temperatuur daalt maar door de wappertechnieken en de opgieting lijkt het warmer. In het Fitland complex zijn afgelopen week voorrondes geweest van een heus saunameester kampioenschap dieop dit moment op diverse locaties in het land plaatsvinden.

Na de voorrondes komen de kwart- en halve finales en dan zal er uiteindelijk in Den Bosch bij Devarana op 30 mei de finale gaan plaatsvinden. Op 30 mei is dus bekend wie de beste saunameester van Nederland is en bij welke saunameester je in de sauna moet plaatsnemen om de ultieme geur, warmte en gevoelsensatie te ervaren.

Waarom de sauna bezoeken?

Een bezoek aan de sauna geeft een boost aan je gezondheid. Zeker in de herfst en winter is een saunabezoek ideaal. Wij leggen je uit wat de voordelen van de sauna zijn voor jouw huid én gezondheid. Tijdens de saunagang stijgt de lichaamstemperatuur naar 39 graden. Hierdoor gaan de poriën van je huid openstaan en kunnen je zweetklieren hun werk doen. Doordat vocht verdampt ontstaat verkoeling omdat het verdampen energie kost. Doordat je lichaam vocht verliest verlaagt je bloeddruk. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken.

Voordelen sauna

1. Verbeterde doorbloeding
Tijdens een saunagang van 10 tot 20 minuten gaat je hartslag met zo’n 50-75% omhoog. Hierdoor ontstaat een metabolisme, vergelijkbaar met als je zou sporten. Je hartspier werkt net zo hard als wanneer je stevig zou wandelen.

2. Afvalstoffen uitscheiden
Het bloed in je lichaam stroomt flink door. Aderen staan wijder open en de ontgiftingsorganen zoals je lever en nieren kunnen hun werk volop doen. De poriën van je huid gaan door de warme temperatuur openstaan. Hierdoor kan het lichaam afvalstoffen kwijtraken.

3. Gezonde huid
De bloedtoevoer naar je huid neemt toe tijdens een saunagang. Hierdoor kunnen er meer voedingsstoffen bij de huid komen. De huid wordt hierdoor van binnenuit gevoed. Heb je last van puistjes of acne? Dan kan het regelmatig bezoeken van de sauna soms al helpen dit te verminderen of tegen te gaan.

4. Ontspanning en minder stress
De warmte in een sauna zorgt dat je spieren zich makkelijk ontspannen. Je laat je zorgen even los en je komt helemaal tot rust. Ook na de sauna werkt dit effect door. Neem na de sauna een koude douche of bad waardoor je de warmte kwijtraakt. Je lichaam komt weer in balans en dat merk je!

5. Betere slaap
Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van sauna zorgt voor een betere (diepere) slaap. Dit komt mede door de aanmaak van endorfine.

6. Verbeterde weerstand
De saunagang zorgt voor een toename van witte bloedcellen in je lichaam. Dit geeft je weerstand een boost zodat je beter gewapend bent tegen verkoudheid en griep.

bron : Health.nl / OmroepBrabant