Brandevoort wint internationale award

Foto: Christoph Kohl ontvangt de Intbau Excellece Award, toegekend voor het stedenbouwkundig ontwerp van Helmond-Brandevoort

Het stedenbouwkundig ontwerp van de Helmondse wijk Brandevoort is onlangs in Londen bekroond met de INTBAU Excellence Award.  

Tijdens het wereldcongres van het International Network for Traditional Building, Architecture and Urbanism van 18 februari jl., ontving het ontwerpersduo Rob Krier en Christoph Kohl deze prijs in de categorie “Best Urban Design Project”.  De jury, bestaande uit bouwprofessionals en academici, reikte prijzen uit aan projecten die een voorbeeldrol vervullen in de manier waarop traditionele bouwprincipes kunnen worden ingezet om een duurzame toekomst te bouwen. Na het congres werd een receptie gehost door ZKH prins Charles, die patroon van INTBAU is. Ook Christoph Kohl was hier aanwezig en sprak met de troonopvolger over de ontwikkeling in Helmond.

De veelbesproken Helmondse wijk kenmerkt zich door een opzet die is geïnspireerd op een typische Brabantse vestingstad met woningen in traditionele stijl.  Daarbij zijn de gesloten bouwblokken zodanig ontworpen, dat de bebouwing in dienst staat van de openbare ruimte.  Brandevoort wordt dan ook gezien als het beste voorbeeld van de herleving van traditionele stedenbouw en architectuur, welke sinds de jaren negentig in toenemende mate publieke waardering oogsten.

Volgens de juryvoorzitter Michael Lykoudis, decaan van de faculteit Architectuur van de Universiteit van Notre Dame in de Verenigde Staten, onderscheidt het ontwerp van Brandevoort zich doordat het op elegante wijze uitdrukking geeft aan zowel de sociale en publieke facetten als de individuele en private behoeften van de bewoners.  Daarmee bouwt de wijk voort op de sociale conventies en het gevoel van identiteit dat ook historische steden kenmerkt.

Het congres richtte zich op de rol die lokale tradities en erfgoed spelen in totstandkoming van een vitale en duurzame stad.  Middels een reeks van presentaties van projecten van over de hele wereld werd bepleit dat een belangrijk deel van deze rol bestaat uit het creëren van gebouwen en plekken die bijdragen aan de lokale identiteit en bovendien bewoners centraal stellen.  Dat een nieuwbouwproject als Brandevoort in deze context een onderscheiding heeft gekregen, mag een compliment zijn voor het ontwerpteam van het masterplan, Krier & Kohl Berlijn, stedenbouwkundig bureau Wissing, landschapsontwerp Paul van Beek landschappen BNT, Grontmij Eindhoven  en het projectteam van de gemeente Helmond.

De Veste met de markthal op de voorgrond

Brandevoort Veste