Helmondse Elsbeen van Baerlestraat door naar laatste fase in “beste klimaatstraat van Nederland”

Foto: Klimaatstraatfeest.nl

De bewoners van de Elsbeen van Baerlestraat in Helmond zijn door naar de laatste fase van het HIER Klimaatstraatfeest en staan op dit moment op de vijftigste plaats in de competitie. Vanaf nu strijden alleen nog de beste vijftig straten van Nederland om de titel ‘beste klimaatstraat van Nederland’ en een feestbudget van maar liefst €10.000. Ook de rest van de top tien zal in de prijzen vallen.

De strijd is nog niet gestreden

Bart de Voogd, directeur van het HIER klimaatbureau: “De strijd is nog niet gestreden, alles is nog mogelijk. De ervaring leert dat juist in deze laatste fase echt het verschil wordt gemaakt in de competitie. De straten die nog in de race zijn, hebben nog één maand om zoveel mogelijk klimaatpunten te verdienen. Hoe meer energie zij met elkaar besparen, hoe meer punten ze verdienen.” Een feestje vier je niet alleen, daarom krijgen straten die met meer dan de helft van de buren meedoen aan het HIER Klimaatstraatfeest extra bonuspunten.

De top tien ziet er op dit moment als volgt uit:

1.       Julianaweg, Utrecht
2.       Het Plankenpad, Dronten
3.       4e Saskiadwarsstraat, Leeuwarden
4.       Bodem van Elde, Sint-Michielsgestel
5.       Aalscholversingel, Rheden
6.       De Vloedgraven, Twenterand
7.       Walsoordensestraat, Hulst
8.       Sweelinckstraat, Heusden
9.       Reigerskamp, Stichtse Vecht
10.   Mereltjesstraat, Zundert

“We zien ontzettend veel leuke, energiebesparende acties voorbij komen. Zo schreef de 4e Saskiadwarssstraat een Klimaatstraatfeestlied, namen kinderen in de Julianastraat 17 gloeilampen in beslag als de gloeilampenpolitie en verzorgde de virtuele EnergiekBaarnstraat een klimaatbewust etentje in een verpleeghuis”, aldus De Voogd.

De prijzen

De straat die tot en met 31 maart 2015 de meeste energie bespaart en de beste acties uitvoert om de buurt te betrekken bij energiebesparing wint een feestbudget van €10.000. Maar ook de rest van de top tien valt in de prijzen. De nummer twee wint een feestbudget van €2.000 en de nummer drie van €1.000. Bij de top drie komt ook Aad Klimaat met de Groene Straatbingo langs, waarbij deelnemers energiezuinige apparaten in de wacht kunnen slepen. De straten die eindigen op plaats vier tot en met tien krijgen een feestbudget van €500 per straat.

Deze editie kun je voor het eerst ook met je sportclub, vereniging, vriendengroep of familie meedoen aan het HIER Klimaatstraatfeest. Deze ‘virtuele straten’ strijden in een aparte competitie en maken kans op een feestbudget van €5.000. Op dit moment voeren Buurtvereniging De Eshof, Flevoscouts Dronten, EnergiekBaarnstraat, bluemotion en Doetinchem Bespaart de top vijf aan.

De winnaars worden op 18 april bekend gemaakt. Kijk voor meer informatie op www.klimaatstraatfeest.nl.

Over het HIER klimaatbureau

Stichting HIER klimaatbureau is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. HIER betrekt heel Nederland bij de oplossing van het klimaatprobleem. HIER is de drijvende kracht achter campagnes en initiatieven zoals het HIER Klimaatstraatfeest, de COOX en HIER bespaart. Ieder jaar organiseert het de HIER klimaatborrel en publiceert het de ‘Staat van het Klimaat’. De organisatie beheert het HIER klimaatbewust logo, de CO₂-Prestatieladder en het kennisplatform HIER opgewekt. Kijk voor meer informatie op www.hier.nu.

Buurkracht is partner van het HIER Klimaatstraatfeest.