Nederzetting uit Romeinse tijd gevonden bij golfclub Overbrug

Foto: Archeologen aan het werk bij Overbrug. De donkere vlekken zijn plaatsen waar in de Romeinse tijd gebinten en wandpalen van een gebouw zijn ingegraven

Bij archeologisch on­derzoek in een maïsveld aan de Aarle-Rixtelseweg zijn sporen gevonden van een nederzetting uit de Romeinse tijd (200-270 na Christus). Het gaat om sporen van boerderijen, aardewerkscherven en metaalvondsten. Dit is de opbrengst uit enkele proefsleuven die door een archeologisch onderzoeksbureau zijn gegraven.

De Helmondse Golfclub ‘Overbrug’ wil haar complex uitbreiden met enkele banen. De uitbreiding is gepland op de vroegere maisakker tegenover café-restaurant ‘De Schevelingse in-loop’, aan de Aarle-Rixtelse weg. Deze bolle akker is door de gemeente Helmond aangemerkt als een gebied met een hoge archeologische verwachting. De reden daarvoor is dat bij de aanleg van het golfterrein in 1996 al vondsten zijn verzameld uit de late prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

Proefsleuven

Het archeologische onderzoeksbureau RAAP heeft een aantal proefsleuven in het plangebied gegraven. Met de proefsleuven als kijkgaatje kan worden vastgesteld óf er nog sporen uit het verleden in de bodem liggen, waar ze liggen, uit welke tijd ze dateren en of verder onderzoek gewenst is. Dit is van belang aangezien -met de herinrichting van het terrein- grondwerk plaatsvindt. De ingrepen kunnen archeologische sporen en structuren in de bodem raken en verstoren.

Romeinse tijd

Een groot deel van de akker blijkt in vroeger tijden al afgegraven. Daarbij zijn eventuele sporen uit eerdere perioden al verdwenen. Toch is in een deel van het gebied in de bodem nog een aantal archeologisch waardevolle sporen gevonden. Het zijn de vervaagde sporen van kuilen voor gebinten en wandpalen van boerderijen en bijgebouwen. Aardewerkscherven en enkele metaalvondsten in deze sporen wijzen op een datering in de Romeinse tijd. Met het proefsleuvenonderzoek is aangetoond dat Overbrug in de Romeinse tijd bewoond was. De omvang van de nederzetting is niet helemaal duidelijk geworden, doordat in later tijden een groot deel van de akker is vergraven. Na de Romeinse tijd lijkt het gebied verlaten te zijn en is het niet meer bebouwd. Vanaf de ontginning in de late middeleeuwen is het terrein als akker in gebruik geweest.

Golfterrein

Het terrein wordt gewoon verder ingericht als golfterrein, maar er wordt wel rekening gehouden met het bijzondere verleden van dit gebied.