Parreltjes van Helmond op televisie

Foto: Brabantse Parels

In Brabantse Parels gaan Saskia van Huijgevoort en Bart Tuinman in Brabant op zoek naar historische gebouwen met een verhaal. De makers reizen kriskras door de provincie op zoek naar de meest bijzondere plekken. Zondag 15 maart komt Brabantse Parels in Helmond en Oudenbosch.

De serie verrast met bijzondere verhalen die in Brabant hebben plaatsgevonden. Zoals het historische feit dat in Breda New York voor Suriname is geruild en dat er in de Eerste Wereldoorlog een dodelijke stroomdraad langs de hele grens gespannen was.

De makers van het programma zijn apetrots op het resultaat. ”Hoe leuk is het om prachtige plekken te bezoeken en bijzondere verhalen te horen? En het is ook nog eens mijn werk! Ik vond het echt fantastisch om te doen”, vertelt presentator Bart Tuinman. “Het was echt fantastisch om voor mijn werk zoveel leuke dagjes uit te kunnen doen. Ik had me nooit gerealiseerd dat Brabant zoveel interessante monumenten heeft”, aldus presentator Saskia van Huijgevoort.

Het programma haalt de stoffigheid van de geschiedenisverhalen af en behandelt de bijzondere monumenten op een jonge en frisse manier. “Mensen denken misschien direct dat een programma over monumenten saai is. Eerlijk gezegd, dacht ik dat ook een beetje. Maar we hebben echt heel spannende en leuke dingen gezien en meegemaakt”, vertelt Bart Tuinman. “Ik hoop ook echt dat mensen het programma willen gaan kijken. Ik ben er namelijk heel trots op”. Saskia van Huijgevoort geeft aan: ”Iedereen houdt toch van een goed verhaal? En het leuke is dat we nu op een plek mochten staan waar die geschiedenis echt plaats heeft gevonden”.

In de aflevering op 15 maart gaat Brabantse Parel naar Helmond en Oudenbosch. Presentatrice Saskia van Huijgevoort wordt opgeleid tot gids in Kasteel Helmond en dat is nog best een pittige uitdaging, vertelt ze. “Wist je dat er bijvoorbeeld nog originele schietgaten in de muur zitten? En wat mij ook verbaasde was hoe dik de muren eigenlijk zijn. Leuk om alles te leren over zo’n uniek Brabants middeleeuws kasteel.” In het programma komt niet alleen Kasteel Helmond aan bod, maar ook de basiliek van Oudenbosch, een replica van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. Bart Tuinman wordt rondgeleid in de kerk door Jan Bedaf. Hij bekijkt de zaken van een grote hoogte en komt erachter hoe al die prachtige fresco’s op de muren zijn geschilderd. “Ik erg onder de indruk”, vertelt Tuinman. “Het was net alsof je even in Italië was met al die pracht en praal. Wat een mooie kerk en wat prachtig om te samenhorigheid van de gemeenschap in een kerk te voelen.”

Brabantse Parels is te zien op Omroep Brabant iedere zondag overdag vanaf 09.41 uur (daarna ieder uur herhaald). En in de avond vanaf 18.44 uur (daarna ieder uur herhaald).