Europees Parlement gaat opzoek naar de X-factor op Helmondse Automotive Campus

Foto: Helmond Nieuws

Wat is het geheim achter het succes van Automotive Campus in Helmond? Een delegatie van het Europees Parlement hoopt daar vrijdag 20 maart achter te komen. De opzet van Automotive Campus kan zo als inspirerend voorbeeld dienen voor soortgelijke projecten in de hele Europese Unie.

De Europese delegatie bezoekt o.a. InMotion, een studententeam van de TU/e dat een raceauto bouwt voor de 24 uur van Le Mans. De groep bekijkt ook de testhal van TNO.

“Helmond was zijn tijd al vooruit met het idee om kennis en faciliteiten samen te brengen in Automotive Campus Helmond. Zulke regionale slimme specialisatie is precies wat we de komende jaren willen toepassen in de hele EU. Dat helpt meer groei en banen stimuleren”, zegt Lambert van Nistelrooij uit het Brabantse Diessen, Europarlementslid van het CDA.

Matthijs v Miltenburg (D66): Helmond is niet alleen voor Nederland, maar ook voor Europa een hotspot van slimme en duurzame mobiliteit. Als Brabantse Europarlementariër ben ik trots op wat er op Automotive Campus tot stand is gebracht, dankzij een prima samenwerking tussen het bedrijfsleven , onderwijs- en kennisinstellingen en overheden.”

Automotive Campus is een internationale verzamelplek voor bedrijven in de auto-industrie. Het biedt o.a. hightech testfaciliteiten, bedrijfskantoren, opleidingsinstituten en diverse studententeams bouwen hier aan een unieke (race)auto. Het centrum is wereldleider in cooperative driving: slimme systemen waarbij voertuigen met elkaar en de omgeving communiceren om zo bijvoorbeeld files te vermijden.

De delegatie wordt welkom geheten op Automotive Campus door onder andere de gemeente Helmond.  Directeur van AutomotiveNL, Benno Husken, zal uitleg geven over Nederlandse automotive sector, de succesfactoren van de campus en een rondleiding verzorgen.

De delegatie van 24 personen uit het Europees Parlement bevat politici uit o.a. Italië, Frankrijk, Bulgarije, Griekenland en Nederland. Het bezoek aan Helmond is de afsluiting van een driedaags bezoek. Dat omvat ook een ontmoeting met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in Den Haag, evenals een bezoek aan High Tech Campus in Eindhoven (Holst Centre en Solliance).