Genomineerden van de Jaques Vriens Jeugd Cultuurprijs zijn bekend

Foto: Helmond nieuws

Eén keer per twee jaar reikt de gemeente Helmond de Jacques Vriens Jeugd Cultuurprijs uit. Kinderen en jongeren van 7 tot en met 17 jaar komen in aanmerking als ze een bijzondere prestatie hebben verricht op cultureel gebied. Er zijn twee prijzen te winnen: een juryprijs en een publieksprijs. Anne van Brunschot, Jip Cremers en Rick Reijckers zijn voor deze tweede editie door de jury genomineerd. Mensen kunnen op een van deze drie jongeren stemmen voor de publieksprijs op www.helmond.nl/cultuurprijs. Dit kan tot en met 16 april.

Waarom de Jacques Vriens Jeugd Cultuurprijs? Als eerste wil de gemeente Helmond  graag diegene in het culturele zonnetje zetten die een bijzondere culturele prestatie heeft verricht en een voorbeeld kan zijn voor leeftijdsgenoten in Helmond. Cultuur is zo veel meer dan schilderijen en viool spelen; het is ook hiphop, dichten, mode, dj, foto, video, carnaval en nog veel meer.

En waarom Jacques Vriens? Iedereen weet wie de beroemde kinderboekenschrijver Jacques Vriens is. Jacques Vriens heeft een bijzondere band met Helmond. Hij heeft jaren in Helmond gewoond en bracht er zijn jeugd door. Hij was jong in Helmond.

Nominaties

Voor de 2015-editie zijn twaalf jongeren genomineerd: Terrence van den Elzen, Jip Cremers, Anne van Brunschot, Silvie de Leeuwe, Rick Reijckers, Vrijwilligersstichting Durf Jij (David Garib, Janna Meeuis, Puck Helsper en Joep Hegeman), Eli Moron Odicio, Senna Henkelman, Anne Basten, Anouk van den Bosch, Teun Senders en Merel van den Berg.

Feestelijke uitreiking

De prijswinnaars worden bekend gemaakt op 17 mei. Er is dan een mooi cultureel programma in de popzaal van de Cacaofabriek met onder meer een optreden van Jacques Vriens zelf. Naast voorzitter Jacques Vriens zitten verder zitten in de jury: Martijn Verschuren (instructeur en choreograaf bij Unity Eight), Fons Jacobs (oud burgemeester van Helmond), Jolijn Brouwers (ArtEvent en cultureel ondernemer), Olga Ferwerda (Literair Café) en Mieke Chatrou (Cultuurcontact). De Jacques Vriens Jeugd Cultuurprijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Burgemeester Jacobs Fonds.