Nooit te laat om te leren is de beste spijbelsmoes

Foto: Helmond Nieuws

De spijbelsmoes ‘U zei gisteren dat het nooit te laat was om te leren dus ik wacht nog wel ff’, is de winnaar van de smoezenactie die de leerplichtconsulenten van de Peelgemeenten in februari uitschreven onder leerlingen van het voortgezet onderwijs. Inzender Sem Voigtländer van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond nam vanmiddag zijn prijs in ontvangst: een i-Phone 6. De leerplichtconsulenten hielden de actie om aandacht te vragen voor de oorzaken van spijbelen en het vroegtijdig schoolverlaten. Vandaag, tijdens de landelijke Dag van de Leerplicht, is dat met het uitkomen van het smoezenboekje nog eens extra onder de aandacht gebracht bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen.

Lees [HIER] Welk smoesje is het beste spijbelsmoesje

Het smoezenboekje staat boordevol grappige, unieke en slimme smoezen, en ook met tips en adviezen waar scholen en ouders terecht kunnen als spijbelen een uiting is van niet lekker in je vel zitten.

Verantwoordelijk onderwijswethouder Margreet de Leeuw, reikte de prijs uit en overhandigde afdelingsleider de heer Janse het eerste smoezenboekje.

De Leeuw: ‘Spijbelen kan spannend zijn. Stoer zijn. Uitdagend zijn en grensverleggend. Maar soms is het niet zo stoer. Wil een leerling niet naar school omdat hij zich daar niet veilig voelt. Omdat hij zich onzeker voelt of teveel sores aan zijn hoofd heeft. Juist dan is het zo belangrijk dat er iemand is die vraagt hoe het met hem gaat. Die vraagt waarom hij er niet was en zich niet laat afschepen met de zoveelste smoes. Het is daarom belangrijk dat ouders, scholen en leerplichtconsulenten elkaar snel weten te vinden als het even niet goed gaat met leerlingen.’

Meer praten over spijbelen

Op de meeste VO-scholen in de Peelgemeenten stonden tijdens de wedstrijd borden waarop leerlingen hun smoezen konden schrijven die ze vervolgens door middel van een foto konden posten op Facebook. ‘Doordat de scholen bij deze actie betrokken zijn, merkten onze leerplichtconsultenten dat spijbelen op verschillende scholen direct meer aandacht kreeg’, zegt De Leeuw. ‘En daar gaat het uiteindelijk om. Dat we door alert te zijn en goed met elkaar samen te werken, bouwen aan een mooie toekomst voor onze jeugd. Zodat ze een diploma of startkwalificatie halen en daarmee hun kans op een baan verhogen!’

De pagina Facebook.com/rmc37 van de leerplichtconsulenten blijft bestaan. Docenten, ouderraden, ouders, leerlingen en andere betrokken organisaties kunnen er terecht als ze op de hoogte willen blijven van nieuws en acties over leerplicht en onderwijs.

smoesje