55 bekende Helmonders op de foto in “Heerlijk Helmond”

Foto: Buitengewoon tafelen - Heerlijk Helmond

Burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel gaat het eerste glossy kookboek ‘Heerlijk Helmond’ in ontvangst nemen, vervolgens reikt burgemeester Blanksma het tweede kookboek uit aan de heer Leo Kivits van ‘Inloophuis de Cirkel’. Ook wordt er een cheque uitgereikt aan ‘Inloophuis de Cirkel’.

Josseline de Gruijter-Bos portretteerde 55 bekende Helmondse Bourgondiërs in beeld en tekst. Bourgondiërs die niet alleen hun favoriete gerecht met de lezer delen maar ook een kijkje geven in hun huis, hun keuken en vooral ook in hun leven en levensstijl. Opgetekend uit gesprekken aan het fornuis en de keukentafel. Indringende­ gesprekken met een lach en soms ook een traan waarbij herinneringen worden opgehaald. Daarbij werden ze gefotografeerd in hun eigen keuken of op hun favoriete plek in huis.

Dit omvangrijke boek is een niet-alledaagse samensmelting van een kookboek, een glossy en een leesboek met daarin mensen van vlees en bloed waar je meer over wilt weten. Wat zijn hun drijfveren, hoe leven ze, hoe zijn ze geworden zoals ze nu zijn, wat zijn hun hobby’s, hun gewoonten, hun favoriete plekken in huis. En daarbij koken ze ook nog hun favoriete voor-, hoofd-, of nagerecht waarbij ze laten zien hoe je dat gerecht kunt maken. Veelal zijn het gerechten die uit de overlevering van vader, moeder of zelfs opa en oma komen, en dus soms ook een nostalgisch karakter hebben. Niet alleen voor de mensen in het boek maar zeker ook voor de lezers. Uiteindelijk is het voor iedereen een heerlijk en waardevol feest der herkenning.

Het glossy kookboek ‘Heerlijk Helmond’ is vanaf a.s. vrijdag te koop in de Helmondse boekhandels.

www.buitengewoontafelen.nl