Zwaluwtil geplaatst in Goorlooppark Noord

Foto: Cofoto - Mario Coolen /Wethouder Smeulders (2e van links) en de vrijwilligers van Vogelwerkgroep De Zwaluw van IVN Helmond. Op de achtergrond de zwaluwtil

Helmond is weer een zwaluwtil rijker. Nadat er vorig jaar al een onderkomen voor de huiszwaluw is geplaatst in het Warandepark, staat er nu ook een in het Goorlooppark Noord. In de til kunnen de huiszwaluwen nestelen.

Wethouder Paul Smeulders van duurzaamheid heeft op woensdag 25 maart de zwaluwtil bovenop een paal van vijf meter hoogte geplaatst. Dat deed hij met een verreiker. Aan de til hangen een aantal nesten en een aantal half afgebouwde nesten. De zwaluwen kunnen daar zelf een volwaardig nest van maken.

Ambassadeurssoort van Helmond

De plaatsing van de zwaluwtil is te danken aan Vogelwerkgroep De Zwaluw van IVN Helmond. De vrijwilligers van deze werkgroep hebben er bij de gemeente op aangedrongen om de huiszwaluw aan te wijzen als ambassadeurssoort van Helmond. De gemeente heeft dit verzoek gehonoreerd en heeft daarmee de verplichting op zich genomen om de huiszwaluw te ondersteunen. Dat gebeurt nu dus door de plaatsing van de tweede zwaluwtil. Huiszwaluwen kunnen goed gedijen in het stedelijk gebied, zolang de mensen rekening houden met een aantal randvoorwaarden. Eén van die randvoorwaarden is voldoende nestgelegenheid. Met deze tweede til kunnen de zwaluwen volop vooruit. “Laat de zwaluwen maar komen en de zomer ook”, verzocht wethouder Smeulders tijdens deze regenachtige woensdagmiddag bij de plaatsing van de zwaluwtil.

Nestkasten

Niet alleen de huiszwaluw krijgt aandacht in het nieuwe Goorlooppark. Er zijn ook, verspreid door het park, op diverse plekken nestkasten opgehangen. Er hangt er een vlakbij de zwaluwtil en er hangen er ook een aantal in speeltuin Helmond West, verderop in het Goorloopgebied. De nestkasten zijn onder andere bedoeld voor spreeuwen en pimpelmezen. Later komen er ook nog nestkasten voor spechten en vleermuizen. Diverse diersoorten kunnen dus terecht in dit nieuwe park.

Goorlooppark

Bij Goorloop wordt het Goorlooppark aangelegd. Dit wordt een uitgestrekt stadspark, dwars door de stad. Het park bestaat uit twee delen: het Goorlooppark Noord tussen Europaweg en President Rooseveltlaan en het Goorlooppark Midden tussen Europaweg en het spoor. Het Goorlooppark Noord wordt op dit moment aangelegd. Er wordt onder andere gewerkt aan de aanleg van een waterrotonde op de plek waar de Goorloop en Schootense Loop bij elkaar komen. Dit wordt straks een heel speciale plek, waar mensen op diverse punten de beken kunnen oversteken via bijzondere bermpjesbruggen. Het Goorlooppark Noord moet voor de zomer klaar zijn. Daarna start de aanleg van het Goorlooppark Midden.