Leerlingen Knippenberg bedenken slimme hulpmiddelen voor senioren

Foto: Helmond Nieuws - Google Maps

Alle tweedejaars Technasium-leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege in Helmond worden met een wedstrijd uitgedaagd om slimme uitvindingen te bedenken voor ouderen in het project ‘Slimme Zorg’. De leerlingen die de beste ideeën bedenken, winnen toegangskaartjes voor de Efteling. De winnaars worden op 2 april aanstaande tijdens de Slimme Zorgmarkt bij het Dr.-Knippenbergcollege bekendgemaakt.

De wedstrijd, die voor de vierde keer plaatsvindt, is een initiatief van de stichting ViERBINDEN. Deze stichting zet zich onder andere in voor het welzijn van ouderen in de gemeente Laarbeek. ViERBINDEN werkt in het schoolproject samen met het Technasium van het Dr.-Knippenbergcollege. De gemeente Helmond ondersteunt het project.

Leerlingen uitdagen

Henrie Bouwmans van stichting ViERBINDEN: ‘Zo’n vier jaar geleden raakte ik in gesprek met een docente van het Dr.-Knippenbergcollege en toen ontstond het idee voor deze wedstrijd. Leerlingen worden uitgedaagd om ouderen te ondersteunen met technische hulpmiddelen. Daarvoor moeten ze eerst in gesprek met ouderen. Behalve dat dat een idee oplevert, creëert het meer bewustzijn bij leerlingen over hoe ouderen in het dagelijks leven functioneren en waar ze moeite mee hebben.’

Jongeren op hun manier betrekken

Wethouder Onderwijs, Margreet de Leeuw reikt op 2 april de prijzen uit. Ze vertelt enthousiast: ‘Dit samenwerkingsproject is een voorbeeld van hoe je jeugd, op een manier die hun aanspreekt, al kunt laten nadenken over het oplossen van ongemakken bij ouderen. In hun jonge leven hebben ze daar niet of nauwelijks mee te maken. Maar ze hebben wel een frisse blik, kijken vaak anders tegen de dingen aan en zijn erg creatief. En dat kan verrassende ideeën opleveren.’

Tijdens de Slimme Zorgmarkt, die voor iedereen toegankelijk is, presenteren de deelnemers aan de wedstrijd hun ideeën en prototypes, waaraan ze ongeveer 2 maanden hebben gewerkt. Docenten, medewerkers van ViERBINDEN, maar ook familie, vrienden en andere belangstellenden geven allemaal punten. Het is aan de leerlingen om zoveel mogelijk mensen over te halen punten te geven, door hun idee zo goed mogelijk te promoten en de bezoekers te overtuigen dat hun idee het beste is.

Slimme Zorgmarkt

Dr.-Knippenbergcollege, Nachtegaallaan 40, Helmond
2 april 2015, 19.00 – 20.30 uur