Proef met mooie, veilige en duurzame straatverlichting in de Overhorst

Foto: Helmond Nieuws - Google Maps

Deze innovatieve lantaarnpalen zorgen voor mooi, veilig en duurzaam licht. Overhorst is de eerste woonstraat in Helmond waar dit type verlichting is aangebracht. Kramer heeft met zijn lichtontwerp niet alleen rekening gehouden met duurzaamheid en uitstraling, de gloednieuwe LED-lamp –van firma Lightwell- is ook functioneel en gebruiksvriendelijk.

Proef slimme LED-verlichting

“Met deze investering gaat een besparing van circa 40% aan energiekosten gepaard”, zegt wethouder Erik de Vries (Mobiliteit, Stedelijk Beheer en Groen, Wijken ) hierover. “Voordeel is bovendien dat de verlichting voorzien is van bewegingssensoren, zodat deze op volle sterkte brandt als er verkeer is en op de overige momenten zachtjes brandt en dus energie aan het besparen is. Daarnaast is het voor ons als gemeente -in het kader van social return– belangrijk dat het Rotterdamse Ro-bedrijf (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) de lamp heeft helpen produceren. En last but not least; de lamp is mooi vormgegeven. Ouderwets in een modern jasje! We zien het plaatsen van deze slimme LED’s als een proef. Op basis van de ervaringen in Overhorst gaan we kijken of we deze vorm van straatverlichting breder gaan toepassen in Helmond.”

Zuinig en toch mooi licht

De LED-lampen zijn zeer energiezuinig en gaan lang mee, tot wel 100.000 branduren. Dat is ruim twintig jaar licht, zes keer langer dan de ouderwetse straatverlichting. De techniek maakt het nu dus mogelijk om goed te verlichten met een laag verbruik en met minimale lichtvervuiling.