1 april kikker in je bil, maar waarom niet op 23 april of 3 juni?

Foto: Helmond Nieuws

Uit sommige bronnen blijkt dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden, kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort.

Deze verklaring is echter onwaarschijnlijk: de 1 aprilgrap wordt namelijk al eerder vermeld in een Franse bron uit 1508, dus ruim voor die tijd. De eerste vermelding in een Nederlandstalige bron dateert uit ca. 1560 te Brugge, een gedicht van de rederijker Eduard de Dene. Het is een parodie op ‘1 april’ waarin een knecht het plan van zijn heer om hem te verzenden, doorziet. De geschiedenis gaat dus ten minste terug tot het begin van de zestiende eeuw. De wijde verspreiding van het verschijnsel wijst echter op een oudere oorsprong.

In de Spaanstalige wereld (Spanje en Latijns-Amerika) is 28 december, de dag waarop de Onschuldige Kinderen worden herdacht, het equivalent van 1 april. Nadat iemand werd beetgenomen roept men vaak Inocente palomita que te dejaste engañar. (Jij onnozele duif, je hebt je laten beetnemen) of kortweg Inocente para siempre! (Voor altijd onnozel!). Uitzondering op de regel is Menorca waar de Dia d’enganyar (Gekkendag) wel op 1 april gevierd wordt, vanwege het feit dat dit eiland in de 18e eeuw een Britse kolonie was. In sommige delen van Denemarken en Zweden wordt op 1 mei majkat (narrendag) gevierd. In Brazilië is 1 april gekend als Dia da Mentira, dag van de leugen.

Voor alle info over 1 april en de meest spraakmakende grappen van 1960 tot heden neem je [HIER] een kijkje.