Heijmans gaat met Helmond aan de slag met slimme mobiliteit

Foto: Helmond Nieuws

De gemeente Helmond en Heijmans hebben een overeenkomst gesloten om samen innovaties te ontwikkelen én toe te passen op het snijvlak van slimme mobiliteit, infrastructuur en design. In dat kader wordt er op dit moment een vernieuwend concept ontwikkeld voor de slimme (snel)weg van morgen.

Samenwerken aan innovaties

Helmond wil voorop lopen als het gaat om duurzame, innovatieve mobiliteit. De gemeente Helmond en de Automotive Campus willen een proeftuin zijn, een kraamkamer, maar vooral ook een aanjager die continu vooruit blijft kijken. Ook Heijmans zet in op innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten en diensten, en zoekt daarbij actief de samenwerking met andere partijen om ze daadwerkelijk tot stand te laten komen. Aanleiding genoeg voor beide partijen om de mogelijkheden tot samenwerking verder te onderzoeken. Het resultaat: een samenwerkingsovereenkomst tussen  de gemeente Helmond en Heijmans, waarin beide partijen afspreken om in een gezamenlijk projectteam te werken aan innovatieve pilotprojecten in de gemeente Helmond. Ze maken daarbij gebruik van elkaars netwerk en kennis en kunnen gebruik maken van de op de Automotive Campus en in Helmond aanwezige proeflocaties.

Eerste project Smart Highway

Het eerste concrete project binnen de samenwerking is het ontwikkelen van een vernieuwend concept voor de slimme (snel)weg van morgen, samen met andere stakeholders op het gebied van infrastructuur en mobiliteit. Een concept dat kan dienen als showcase voor alle ontwikkelingen in Helmond als ‘City of Smart Mobility’. In het project gaat het niet alleen om de technologische invulling, maar ook het design wise op een interessante manier visueel te maken in de infrastructuur. Het project past precies binnen het Smart Highway programma, een samenwerkingsverband tussen Heijmans en Studio Roosegaarde, die eerder al bijzondere projecten lanceerde (Van Gogh-Roosegaarde pad in Nuenen en de Glowing Lines in Oss). Daan Roosegaarde werkt op dit moment aan een concept, dat vervolgens zal worden uitgewerkt in een schetsontwerp en later dit jaar gepresenteerd zal worden.

Helmond, City of Smart Mobility

Vandaag de dag willen we mobiel zijn. Zonder files, parkeerproblemen, ongelukken en oponthoud. Wat nodig is zijn oplossingen die slim, snel, veilig en schoon zijn. In Helmond hebben we de drive om die te vinden. Om ons heen hebben we de kennis en kunde verzameld om de wereld te verbazen op het gebied van slimme mobiliteit. We zorgen ervoor dat de automotive branche en de mobiliteitswereld elkaar vinden. En bieden vaste grond aan de Automotive Campus, waar bedrijven, onderzoeksinstellingen en onderwijs samenwerken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Heijmans innoveert

Heijmans richt zich in toenemende mate op innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten en diensten en bouwt aan de contouren van morgen. Naast Smart Highway werkt het bedrijf ook aan andere innovaties, waarvan de Heijmans One (volwaardig verplaatsbaar huis voor jonge starters) en het onlangs gestarte fietsprogramma Go Light Avenue enkele voorbeelden zijn. Volgens Heijmans is innovatie cruciaal voor verbetering, kennisontwikkeling, creativiteit en groei.