Cruyff Court Helmond krijgt watertappunt

Foto: Johan Cruyff Foundation

Op vrijdag 17 april wordt -tijdens een voetbal-clinic, georganiseerd door Stichting JIBB, Helmond Sport en BBS de Vuurvogel- een watertappunt bij het Cruyff Court Helmond  (Hermelijnstraat) geopend.  Om 9.30 uur begint de clinic. De openingshandeling start om 10.30 uur.

Water drinken is gezond. Met het plaatsen van een watertappunt bij het Cruyff Court worden kinderen bewogen tot het drinken van gezond kraanwater in plaats van sport- en energiedrank. Want frisdrank en energydrinks zijn oorzaak van toenemend overgewicht onder met name jongeren. Overgewicht heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid op korte en lange termijn. Daarom is het belangrijk om een gezondere levensstijl te stimuleren bij kinderen, jongeren en ouders. Dat betekent gezonde voeding en drinken, voldoende bewegen en slapen. Het tappunt biedt dus voor kinderen een gezond en goedkoop alternatief.

Duurzaam

Naast gezond, is het drinkwater uit de openbare watertappunten ook duurzaam. Het spaart immers de aanschaf van plastic wegwerpflesjes die slecht zijn voor het milieu. In Nederland worden dagelijks ongeveer 500.000 flesjes weggegooid. De productie en het transport van flessenwater is duur en veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Door het plaatsen van een openbaar watertappunt kunnen ook passanten elk moment van de dag lekker en betrouwbaar water tappen. En het vermindert het zwerfvuil rondom de Cruyff Courts.

Niels Meijer, directeur Cruyff Foundation, over de tappunten: “Het is belangrijk dat kinderen zich realiseren dat kraanwater heel gezond is. Dankzij de toevoeging van het watertappunt bij het Cruyff Court zorgen wij ervoor dat de Cruyff Courts echt een podium in de wijk zijn waar iedereen welkom is. Mede dankzij de extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij een de samenwerking met de gemeente Helmond,  Join the Pipe en Brabant Water, zorgen wij ervoor dat kraanwater voor iedereen beschikbaar is. Bij alle Cruyff Courts in Nederland komt, waar mogelijk, een watertappunt.”

Johan Cruyff Foundation

De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging waardoor ze samen kunnen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Door sport en spel worden kinderen fitter, leren ze met elkaar omgaan en ontwikkelen zij zich. Maar kinderen hebben weinig tijd, ruimte en aandacht voor bewegen. Daarom wil de Cruyff Foundation ze stimuleren om te bewegen met projecten zoals de 180 Cruyff Courts in wijken in Nederland en in het buitenland, de 57 basisscholen met een Schoolplein14 en de financiële ondersteuning van diverse grote en kleine sportprojecten en sportbonden met activiteiten voor gehandicapte kinderen. Elke week brengt de Foundation zo duizenden kinderen in binnen- en buitenland in beweging. De Johan Cruyff Foundation wordt gesteund door een aantal vaste partners: Nationale Postcode Loterij, AkzoNobel, BT en Unilever.

Join the Pipe

Meer dan een miljard mensen hebben nog steeds geen toegang tot schoon drinkwater, terwijl wij hier elke dag 70 liter drinkwater gebruiken om het toilet door te spoelen. Voor iedere watertap bij een Cruyff Court in Nederland, plaatst Join The Pipe een watertap in een ontwikkelingsland waar een Cruyff Court ligt. Dit kan zijn in Zuid-Afrika, Oeganda of Brazilië. Het doel van Join The Pipe is de langste waterleiding ter wereld te bouwen om zo iedereen van schoon drinkwater te voorzien. Dus kraanwater hier en schoon drinkwater daar.