Theater Speelhuis permanent in OLV-kerk

Foto: Helmond.nl

De gemeenteraad heeft in maart 2014 ingestemd met het permanent maken van Theater Speelhuis in de OLV-kerk. Begin dit jaar is hiervoor een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld.

Met de selectie van het gerenommeerde architectenbureau Van Dongen-Koschuch is het project nu in de ontwerpfase terechtgekomen. Na de zomer komen zij met een voorlopig ontwerp voor het definitieve theater in de kerk. Dan is ook bekend of de Pastorie onderdeel uitmaakt van het theatercomplex. In de visie die het architectenbureau gepresenteerd heeft maakt de Pastorie onderdeel uit van het theatercomplex.

speelhuis3

“Theater wordt echt nieuw visitekaartje voor onze stad”

De keuze van een architect voor een dergelijke grote en beeldbepalende opdracht is het sluitstuk van een degelijke en objectieve aanbestedingsprocedure. Het College van B&W is erg te spreken over de uiteindelijke keuze. Wethouder Stienen, namens het College van B&W: “Vijf architectenbureaus is gevraagd een visie te geven op het theater, met en zonder Pastorie. Zij hadden allen ervaring met complexe binnenstedelijke projecten met cultuur-historisch erfgoed en het ontwerpen van maatschappelijke gebouwen. De presentaties zijn beoordeeld op dezelfde objectieve toetsingscriteria, zoals visie op de opdracht, ervaring & expertise en honorarium. Daarnaast is ook duurzaamheid meegewogen. Hieruit is architectenbureau Van Dongen-Koschuch als beste naar voren gekomen. De visie is verrassend en voegt met omarming een nieuw element toe aan het huidige theater. Het theater wordt zo een echt nieuw visitekaartje voor onze stad.”

speelhuis2

Planning en informatie

De komende maand (mei 2015) staat in het teken van contractvorming tussen de gemeente en architect. Daarna zal er hard gewerkt worden aan een voorlopig ontwerp. Naar verwachting is het voorlopig ontwerp nazomer 2015 klaar. Dit eerste ‘plaatje’ van het nieuwe theater wordt breed gepresenteerd aan publiek, politiek en pers. Eind 2015 is het definitieve ontwerp klaar en eind 2016 gaat de schop de grond in. In de tussenliggende periode vindt de aanbesteding van de bouw plaats en wordt een bestemmingsplanprocedure doorlopen. Het jaar 2017 -met eventueel uitloop tot halverwege 2018- staat in het teken van de bouw. Houdt voor de laatste stand van zaken www.helmond.nl/theater in de gaten.

speelhuis1

Meer: Horeca