Helmonder tevreden over leefbaarheid en veiligheid

Foto: Helmond Nieuws
Na een onderzoek van de gemeente Helmond over de leefbaarheid en veiligheid bij de inwoners komt naar voren dat ze  voor de veiligheid het cijfer 7,0 geven en voor de leefbaarheid maarliefst een 7,3. Beide cijfers zijn ten opzichte van 2013 ligt gestegen.
Ondanks de stijging op de landelijke lijst van 28 (2013), naar de 18 plek in 2014 is het gevoel bij de inwoners van onze stad Helmond toch positiever, of raken we gewend aan alle  overvallen en inbraken, mishandelingen en andre misdaden, is het voortaan gewoon geworden, is er geen shock meer?
Helmonders voelen zich veilig in hun woonbuurt
De ambitie van dit college is dat mensen zich veilig voelen in Helmond. 80% van de inwoners voelt zich altijd veilig in zijn eigen woonbuurt. Eén op de vijf voelt zich wel eens onveilig.
Geregistreerde criminaliteit neemt op de meeste delicten af, maar niet alle
Het positieve veiligheidsgevoel komt grotendeels overeen met de ‘harde’ cijfers van de politie. Sinds 2011 daalt het aantal woninginbraken in Helmond. Ook het aantal fietsendiefstallen, inbraken in bijgebouwen en diefstallen uit voertuigen is het laatste jaar afgenomen. Enkele delicten, zoals mishandeling laten een toename zien.
Inwoners ervaren minder sociale overlast, maar melden meer
Inwoners van Helmond geven aan minder sociale overlast te ervaren. Uit de ‘harde’ cijfers blijkt echter een toename van het aantal overlastmeldingen. De gemeente Helmond en haar partners in de stad roepen inwoners nadrukkelijk op overlast altijd te melden. Dit om problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Dit thema kwam ook expliciet naar voren in de gesprekken met de stad over het gemeentelijke veiligheidsbeleid.
Burgers zelf ook actief
Het college van Helmond zet in op een integrale veiligheidsaanpak, waarbij preventie en repressie goed met elkaar in evenwicht zijn. Het onderzoek laat duidelijk zien dat burgers zelf ook actief bezig zijn met preventie. Inwoners geven aan vaker het licht te laten branden als er niemand thuis is, vaker een bewaakte fietsenstalling te gebruiken en minder vaak waardevolle spullen in de auto achter te laten.
Op de goede weg
De resultaten geven aan dat we op de goede weg zijn, maar dat de veiligheid en leefbaarheid in de stad om aandacht blijven vragen.