Creatieve denkers gezocht voor een duurzaam Helmond

Foto: Helmond Nieuws

Op 11, 12 en 13 juni vindt in Helmond een bijzondere conferentie plaats over de Versnellingsagenda Duurzaamheid. Zo’n 80 Helmondse denkers én doeners op het gebied van duurzaamheid werken dan samen aan een actieplan om Helmond in 2035 klimaatneutraal te krijgen. De deelnemers zijn allen persoonlijk uitgenodigd, maar er zijn ook vijf wildcards beschikbaar! We zijn op zoek naar creatieve duurzame denkers; afkomstig, werkzaam of studerend in Helmond. Ben jij zo iemand en wil je actief een steentje bijdragen aan een duurzame stad? Meld je dan aan en doe mee!

Alle lichten op groen voor een duurzaam Helmond Wethouder Paul Smeulders van Financiën, Duurzaamheid en Grondzaken: ”In Helmond zijn er tal van initiatieven op het gebied van energiebesparing en verduurzaming. Maar het zijn er nog niet genoeg. We moeten meer vaart maken! De gemeente heeft de ambitie uitgesproken om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Dat kunnen we niet alleen; daarvoor hebben we de hele stad nodig. Op 11, 12 en 13 juni organiseren we daarom een speciale conferentie, waar we samen werken aan concrete ideeën voor een gezond, leefbaar en veilig Helmond; nu en in de toekomst. Samen zetten we alle lichten op groen voor een duurzaam Helmond.”

Wethouder Smeulders bereidt de conferentie voor met een speciale regiegroep van Helmonders die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Samen bepalen zij het programma én de deelnemerslijst: welke duurzame denkers en doeners hebben we nodig om tijdens de conferentie de ideeën te bedenken, en om ze na de conferentie ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen? Aan het slot van de conferentie hebben de deelnemers overeenstemming bereikt over een concrete ‘Versnellingsagenda Duurzaamheid’. Daarin staan vergezichten en mijlpalen, maar ook concrete doelen en acties voor de kortere termijn. De versnellingsagenda komt dus tot stand in optimale co-creatie met de stad: iedereen kan zich erin herkennen, en – misschien wel het belangrijkste – iedereen draagt zijn steentje bij.

Wildcards voor 5 duurzame denkers De regiegroep heeft ook de deelnemerslijst opgesteld. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van onderbedrijven, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties. Stuk voor stuk mensen die een nauwe band met Helmond hebben én een rol (kunnen) spelen bij het verduurzamen van de stad. Maar hoe zorgvuldig de lijst ook is samengesteld; er zijn ongetwijfeld nog mensen die we niet zo sterk op ons netvlies hebben staan. Daarom zijn we op zoek naar creatieve duurzame denkers, die met hun ideeën een waardevolle bijdrage aan de conferentie kunnen leveren. Of praktische doeners, die de ideeën straks mee in uitvoering kunnen brengen. Jong of oud, man of vrouw: dat maakt niet uit. Als je maar een band met Helmond hebt, en mee wilt werken aan het halen van de doelstelling: Helmond klimaatneutraal in 2035. Ben jij dat? En kun je 11, 12, en 13 juni vrij maken in je agenda? Meld je dan direct aan via [email protected] en geef in je mail een korte toelichting waarom jij bij de conferentie moet zijn.