1 op de 3 Helmonders gaat deze zomer met auto op vakantie

Foto: Helmond Nieuws

Ruim 10 miljoen Nederlanders gaan binnenkort met zomervakantie. Daarbij is de auto verreweg het meest populaire vervoermiddel. Zo’n 1 op de drie inwoners in Helmond vertrekt de komende weken met de auto naar de top 5 autobestemmingen Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk. Een goede voorbereiding vóór vertrek zorgt ervoor dat niets in de weg staat om zorgeloos te genieten van een welverdiende vakantie.

Meest voorkomende problemen onderweg
De bekendste en meest voorkomende tegenvallers onderweg zijn bandenproblemen en elektronische storingen. Deze storingen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door problemen met de accu, remmen of de koeling. Jos Gesthuizen van Euromaster Helmond: “Automobilisten zijn zich er niet altijd van bewust dat bepaalde onderdelen van de auto aan slijtage onderhevig zijn. In het belang van de eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het belangrijk om voor vertrek stil te staan bij het onderhoud aan de auto. Denk bijvoorbeeld aan de remmen of banden, die slijten ongemerkt sneller dan je doorhebt. Bij één op de drie auto’s zijn de remmen niet helemaal in orde. Ook gladde banden zorgen voor een onnodig langere remweg, verhogen bovendien het brandstofverbruik en leveren een grotere kans op een klapband. Een preventieve onderhoudscontrole helpt verrassingen onderweg te voorkomen. Want pech onderweg, dat wil niemand.”

10 handige checks voor vertrek
Jos Gesthuizen: “Je ziet steeds vaker dat automobilisten ervoor kiezen periodiek onderhoud uit te stellen tot aan de volgende APK keuring. Dat is niet verstandig. De APK is geen onderhoudsbeurt, maar een momentopname en biedt geen zekerheid dat de auto zonder problemen na vertrek uit Helmond de vakantiebestemming haalt. Het is daarom raadzaam om een aantal belangrijke checks te doen voor vertrek. We hebben de tien meest belangrijke controles op een rijtje gezet”.

1. Breng de banden op juiste spanning
Bedenk dat de auto tijdens de vakantie vaak zwaarder beladen is dan normaal. Controleer de bandenspanning en vul de banden bij voorkeur met stikstof. Banden blijven hierdoor langer op spanning,  slijtage wordt beperkt en het bespaart brandstof. Vergeet niet om ook het reservewiel te controleren.

2. Neem een liter olie mee op reis
De motor wordt het tijdens warm weer en een steile bergrit zwaarder belast. Controleer het oliepeil voor, tijdens en na de vakantie. Neem een liter olie mee in de kofferbak zodat, indien nodig, direct kan worden bijgevuld.

3. Vervang op tijd de ruitenwisserbladen
Eén op de drie auto’s heeft slechte ruitenwissers. Als schoonmaken en ontvetten niet meer helpt vervang deze dan op tijd. Dit voorkomt dat u uren lang tegen een vervelende waas aankijkt. De meeste ruitenwisserbladen zijn in een handomdraai te vervangen.

4. Zorg voor goed zicht onderweg
Maak de ruiten niet alleen aan de buitenkant schoon, maar ook de binnenkant. De ventilatie in de auto zorgt na verloop van tijd voor aanslag op de ruiten. Wrijf de ruit nog even na met een oude krant voor een streeploos resultaat. Vergeet niet om ook de ruitensproeiervloeistof bij te vullen.

5. Controleer de caravanbanden
Het rubber van banden kan na verloop van tijd uitdrogen door ozon, UV-straling en hoge temperaturen. Na 6 jaar neemt, afhankelijk van het aantal gereden kilometers en opslag, de kans op slijtage toe. Een jaarlijkse controle is van groot belang. Het is raadzaam om banden uiterlijk na 10 jaar uit voorzorg te vervangen.

6. Stel de verlichting af
Check alle verlichting en vergeet niet om reservelampjes in de auto mee te nemen. Door een caravan achter de auto of een achterbak vol koffers en tassen is het vaak nodig de stand van de koplampverlichting aan te passen. Hierdoor houdt u, en ook uw tegenliggers, goed zicht in het donker.

7. Controleer de temperatuur van de airco
Houd het hoofd koel tijdens het rijden. Natuurlijk door rustig te blijven in elke situatie, maar zeker ook door een goed werkende airco. Elk jaar verdampt een klein beetje vulmiddel, waardoor de airco geleidelijk aan minder koelt. Tijdens een hele warme zomerdag kan de airco de warmte niet meer aan. Controleer voor vertrek de temperatuur van de lucht uit de airco. U kunt onderhoud  aan de airco ook zélf helpen voorkomen. Bijvoorbeeld door bij warm weer eerst de ramen te openen, zodat de ‘extra’ warmte snel uit de auto wordt afgevoerd en uw aircosysteem niet onnodig wordt belast.

8. Zorg voor optimale wegligging
Het komt vaak voor dat banden links en rechts niet gelijkmatig slijten. Dit komt doordat de wielen dan niet goed zijn uitgelijnd. Als bestuurder merkt u dan dat de auto naar links of rechts trekt. Een goede uitlijning zorgt voor een betere wegligging, voorkomt onnodige slijtage en bespaart brandstof.

9. Test de remmen
Van zo’n 30% van alle auto’s werken de remmen niet optimaal. Versleten remblokken komen het meest voor, gevolgd door te ver afgesleten remschijven. Het is raadzaam om een gratis professionele remmencontrole door middel van professionele apparatuur uit te laten voeren.

10. Breng de koelvloeistof op niveau
Koelvloeistof houdt de temperatuur van de motor onder controle. Als de koelvloeistof onder het min-streepje staat vul de koelvloeistof dan direct aan. Let op: controleren en bijvullen van de koelvloeistof kan alleen wanneer de auto op een vlakke ondergrond staat en bij een koude motor. Het is ook raadzaam om elke 50.000 km te laten testen of de kwaliteit en samenstelling van de koelvloeistof nog optimaal is.