Minder regels voor terrassen en uitstallingen

Foto: Helmond Nieuws

De regels voor terrassen en uitstallingen in Helmond zijn drastisch verminderd. Horeca-ondernemers krijgen meer vrijheid om hun terrassen aantrekkelijk in te richten, en de detailhandel krijgt ruimte voor het plaatsen van uitstallingen voor hun winkel. De aangepaste regels zijn in nauwe samenspraak met ondernemers én omwonenden opgesteld, en zijn vanaf 27 juli te vinden op www.helmond.nl/checkderegels en op www.overheid.nl. Het zijn de eerste concrete resultaten van het gemeentebrede project deregulering.

Herziening beleid uitstallingen, reclame en terrassen

Het geldende beleid rondom uitstallingen, reclame en terrassen was een uitvloeisel van de kwaliteitsimpuls Centrum uit 2005. In oktober 2014 is een project gestart om dit beleid te evalueren – mede naar aanleiding van het coalitieakkoord waarin deregulering ook een aandachtspunt is. Een multidisciplinaire projectgroep heeft intensief overleg gehad met vertegenwoordigers van de detailhandel, de horeca, vastgoedeigenaren en de wijkraad Helmond-Centrum. Het college van B&W heeft deze week de aangepaste terras- en uitstallingenregels vastgesteld; aangepaste regels rondom handelsreclame volgen in het najaar. Wethouder Yvonne van Mierlo: “Ik ben erg blij met deze verruimde regels voor terrassen en uitstallingen. Het geeft ondernemers ruimte om te ondernemen, zonder dat daarbij al te veel administratieve rompslomp komt kijken. Tegelijkertijd vraagt het natuurlijk ook iets van de ondernemers zélf: het is aan hen om te blijven zorgen voor een kwalitatief mooi horeca- en winkelgebied.”

Terrassen

De Helmondse horeca wilde graag meer vrijheid om hun terras aantrekkelijk in te richten. Ook de wijkraad Centrum gaf aan dat zij voorstander is van meer terrassen in Helmond-centrum; dit geeft meer beleving en gezelligheid. Horecaondernemers en gemeente hebben daarom het afgelopen half jaar in goed overleg aan vereenvoudiging van de terrasregels gewerkt. Het resultaat zijn duidelijke, handhaafbare algemene regels (dus zonder vergunningenstelsel) met zo min mogelijk administratieve lasten voor de ondernemer, en met als doel: aantrekkelijke terrassen met betere profilering van afzonderlijke horecagelegenheden.

Uitstallingen

Een ruime meerderheid van de detailhandel wilde van het geldende nul-beleid in het centrum naar een mogelijkheid van één uitstalling tot 1 meter uit de gevel. Ook de wijkraad Centrum is het daarmee eens; zij vinden de huidige winkelstraten kaal en willen meer beleving in het centrum. De detailhandel is overigens geen voorstander van het volledig afschaffen van de regels binnen die meter: ze willen een zekere kwaliteit behouden en niet terug naar de rommelige situatie in de periode voorafgaand aan de kwaliteitsimpuls. De nieuwe regels geven dan ook meer ruimte voor een uitstalling, maar wél met aandacht voor een kwalitatief mooi winkelgebied. Daarnaast wordt het plaatsen van uitstallingen afgestemd op andere belangen in de stad, zodat er geen onveilige situaties en overlast ontstaan. Niet alleen in het centrum wordt meer ruimte geboden voor uitstallingen; ook in Brandevoort laten we de teugels vieren.

Project deregulering

De gemeente Helmond is bezig met een project om de regeldruk voor haar inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers te verminderen. Het project deregulering is opgesplitst in drie fasen. In de eerste fase ligt de focus op ondernemers. Wethouder Van Mierlo: “Daarbij willen we vooral van de ondernemers zelf horen welke zaken als onnodig belastend worden ervaren. Samen bekijken we welke regels vereenvoudigd of zelfs afgeschaft kunnen worden, maar ook: welke regels wel degelijk nodig zijn, bijvoorbeeld uit het oogpunt van  veiligheid.”