Goede start van Helmond Sport

In het openingsduel van het seizoen 2015-2016 heeft Helmond Sport (met vijf debutanten in de basis) een zwaarbevochten 1-0 zege behaald op MVV Maastricht.
De basis voor deze zege werd gelegd in de eerste helft waarin de ploeg van Jan van Dijk een zeer acceptabel niveau haalde. Na de rust sloop het combinatievoetbal echter weg, en werd puur op karakter en discipline de drie punten in eigen huis gehouden.

Prima begin

De 2.553 toeschouwers in het Lavans Stadion (waaronder ook een paar honderd fans uit Zuid-Limburg) hoefden slechts vier minuten te wachten op de eerste doelkans in het nieuwe seizoen. Door een misser van MVV-linksback Leroy Labille kon de van FC Utrecht gehuurde Gyrano Kerk vrij op doelman Jo Coppens af, maar de inzet van de 19-jarige rechtsbuiten ging noch richting het doeloppervlak (18 vierkante meter groot), noch richting het nieuwe scorebord dat daarboven was opgehangen (maar liefst 24 vierkante meter groot). Nauwelijks een minuut later kwam Kerk weer in de spotlights, met een fraaie schijnbewegingen schudde hij twee Limburgse verdedigers van zich af, waarna Vicento het doel van de van Cercle Brugge overgekomen Jo Coppens miste.

Doelman Van der Steen kreeg in alle situaties zijn handen tegen de bal

Wouter van der Steen zag in deze beginfase beduidend minder vaak spelers op zich af komen dan zijn collega aan de overkant. De enige gevaarlijke situatie werd notabene veroorzaakt door teamgenoot Stephen Warmolts, de huurling van Heerenveen loste halverwege de eigen helft een vuurpijl af die net buiten het strafschopgebied neer dreigde te komen. Van der Steen onderkende het gevaar en kwam zijn doel uitgesneld, maar koppen behoort blijkbaar niet tot zijn takenpakket, zijn vangbal ruim een meter over de beruchte lijn werd door scheidsrechter Oostrom uiteraard bestraft. Spits Prince Rajcomar (net zoals centrale verdediger Pereira pas gisteren in dienst getreden bij MVV) schoot de toegekende vrije trap echter in de muur.

bron : Helmond Sport

Verdiende voorsprong

Het Helmondse overwicht resulteerde na 17 minuten spelen in de verdiende voorsprong, ingeleid door een (communicatie-)fout tussen de uitgekomen doelman Coppens en een MVV-verdediger die de bal net voor zijn handen wegkopte. Steven Edwards probeerde met een lob de bal over Coppens heen in het lege doel te plaatsen, maar zijn inzet kwam echter (bij toeval) terecht bij Stanley Elbers die de bal eenvoudig verlengde (1-0).
Ruim een kwartier later had spits Vicento deze voorsprong kunnen verdubbelen na een voorzet van de goed spelende Kevin Visser, en op slag van rust was de mee opgekomen centrale verdediger Aleksandar Bjelica dichtbij de 2-0.

Gasten nemen initiatief over

Na de rust veranderde het spelbeeld, de gasten kregen meer balbezit en waren zodoende ook vaker op de Helmondse helft te vinden. Afgezien van het mistasten van rechtsback Maiky Fecunda (linksbuiten Jordy Croux schoot vervolgens net voorlangs) gaf de Helmondse verdediging weinig weg. Een ‘toevalskans’ voor Prince Rajcomar (die in het seizoen 2011-2012 ook al voor MVV speelde) werd door Van der Steen met een prima redding geneutraliseerd, schoten uit de tweede lijn leverde voor de 25-jarige doelman al helemaal geen probleem op.

Spaarzame counter

Helmond Sport beperkte zich eigenlijk de gehele tweede helft tot (succesvol) tegenhouden. Alleen een fraai schot tegen de binnenkant van de paal van de verder onzichtbare Mounir el Allouchi is het vermelden waard, naast de uitbraak in de laatste minuut van de reguliere speeltijd van invaller Marc Koot (dat voor Gyrano Kerk negentig minuten nog veel te veel zijn werd al heel gauw duidelijk na de rust) die echter tegen Coppens schoot. Jan van Dijk kon na afloop dan ook niet tevreden zijn over het getoonde spel in de tweede helft, maar de zege maakte uiteraard alles goed.

Volgende wedstrijd

Helmond Sport speelt zijn volgende wedstrijd op maandag 17 augustus. Op Sportpark De Toekomst is dan Jong Ajax de tegenstander, dat vanavond in Groesbeek teleurstellend met 2-1 verloor van Achilles ’29.