Samen laaggeletterdheid aanpakken

Foto: laaggetterdheid - Vivian Geurtz

7 t/m 13 september is de week van de alfabetisering. Deze week staat volledig in het teken van laaggeletterdheid. 1 op de 9 mensen in Nederland is laaggeletterd, omgerekend naar onze regio zijn dat ruim 27.000 mensen. Zij hebben in het dagelijks leven moeite met lezen en schrijven, maar ook met rekenen en digitale vaardigheden. Op maandag 7 september hebben 20 organisaties uit arbeidsmarktregio Helmond-De Peel een convenant ondertekend.

Samenwerkingsconvenant

In het samenwerkingsconvenant spreken zij af om samen een regionaal actieplan laaggeletterdheid op te stellen en uit te voeren. Er vinden al allerlei activiteiten en projecten plaats om laaggeletterdheid te bestrijden. Vanuit het convenant verbinden we de diverse activiteiten die iedere partij kan bieden. Zo creëren we een betere samenhang en werken we aan een sluitende aanpak.

Startpunt

De ondertekening van het convenant is het startpunt van de gezamenlijke aanpak van laaggeletterdheid. Komende maanden zullen de partijen een regionaal actieplan opstellen. Hierin wordt opgenomen wat elke organisatie doet om laaggeletterdheid tegen te gaan en worden gezamenlijke doelen benoemd. Begin 2016 zal dit actieplan gepresenteerd worden. Daarnaast nodigen we andere organisaties uit om aan te sluiten bij het convenant.

“De aanpak van laaggeletterdheid is heel belangrijk,” zegt Theo Duijmelings, taalambassadeur van Stichting ABC. “Toen ik 40 jaar geleden een taalcursus volgde om mijn dochter te kunnen voorlezen, ging er een wereld voor mij open. Sindsdien zet ik mij volledig in om ook andere laaggeletterden te helpen.”

Week van de Alfabetisering

De ondertekening van het convenant vond plaats op de eerste dag van de Week van de Alfabetisering. In deze week vinden diverse activiteiten plaats om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Naast de ondertekening van het convenant kondigde Bibliotheek Helmond-Peel aan een Taalhuis te willen inrichten. ROC ter AA organiseerde voor hun taalcursisten in de avond een gastles van oud-stadsdichter Wim Daniels. Vrijdag zal de LEVgroep een fluitsignaal geven als start van de voorleesexpress. Meer activiteiten zijn te vinden op www.tijdvoortaal.nl.

Prijswinnaars kleurwedstrijd

Om het thema bij inwoners onder de aandacht te brengen, is een campagne gestart via social media en de bibliotheek. Vivian Geurtz (12 jaar) en Tim Michielsen (4 jaar) zijn daarbij in de prijzen gevallen en ontvingen van Jan Vriends een leesboekje.

Ondertekenaars convenant

Gemeenten Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek.

Stichting Bibliotheek Helmond – Peel, Bibliotheek De Lage Beemden, ROC ter Aa, LEVgroep, Vierbinden, Onis Welzijn, Atlantgroep, Werkgeversplein Regio Helmond, UWV, Servicepunt leren en werken, Elkerliek ziekenhuis, Rotaryclub Helmond, Stichting Leergeld, Stichting ABC, Stichting Lezen en Schrijven.