De VoorleesExpress is gearriveerd in Helmond

Foto: Helmond Nieuws

Op vrijdag 11 september was het druk op het Stationsplein. Kinderen van basisschool de Vuurvogel en genodigden wachtten daar op de aankomst van de trein waaruit kinderboekenschrijver Simon van der Geest zou stappen. Simon was afgereisd naar Helmond om daar, ter ere van de 100ste VoorleesExpress die in Helmond dit schooljaar van start gaat, de kinderen van de Vuurvogel voor te lezen.

LEVgroep is als kartrekker van het project blij met deze bijzondere aftrap: ‘we brengen een uniek project naar de wijken, waar vrijwilligers bij gezinnen thuis komen voorlezen aan kinderen met een taalachterstand. Samen met Bibliotheek Helmond-Peel zorgen we voor getrainde voorlezers, die ook met de ouders in gesprek gaan over allerhande onderwerpen, die het gezin en de opvoeding raken. Daarnaast brengen we ouders met elkaar in contact en stimuleren we hen om de eigen talenten in te zetten voor elkaar en voor de buurt.”

LEVgoep heeft met deze wijkgerichte aanpak een eigen dimensie toegevoegd aan het landelijk bekende concept VoorleesExpress. ‘We kunnen nu al rekenen op een breed draagvlak van de scholen. We beginnen op 6 scholen en er staan al 4 scholen in de rij!’

Marieke Heinsbroek, één van de oprichters van de VoorleesExpress: “Toen we in 2006 begonnen met voorlezen bij 10 gezinnen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, hoopten we dat we ooit 100 gezinnen zouden bereiken. Ik had nooit durven dromen dat de VoorleesExpress nu van start gaat in de 100 e gemeente.”

Omdat de 100ste editie een speciaal feestje verdiende, zijn de Voorleesvaders van Bibliotheek Helmond-Peel met Voorleesbus Blikkie in de ochtend op speciale plekken komen voorlezen aan kinderen uit groep 3. Er is gelezen in wijkhuis de Brem, bij winkelcentrum De Bus, in het Hortensiapark en bij basisschool Westwijzer. Ontzettend leuk en leerzaam: “met lezen train je de spier die verbeeldingskracht heet” aldus Simon van der Geest, schrijver van het kinderboekenweekgeschenk.

Graag komen we in contact met enthousiaste vrijwilligers! LEVgroep, tel. 0492 598989 / [email protected]