Begroting van 2016 aangeboden aan gemeenteraad

Foto: Helmond Nieuws

Wethouder Paul Smeulders van Financiën, Duurzaamheid en Grondzaken heeft donderdag 24 september namens het college van B&W de Programmabegroting 2016 – 2019 aan de gemeenteraad aangeboden. Een sluitende begroting, waarmee de blik weer nadrukkelijk op vooruit gericht kan worden: er wordt geïnvesteerd in een sociaal en economisch aantrekkelijk Helmond

Sluitende begroting

Naast het realiseren van belangrijke ambities uit het coalitieakkoord – investeren in een sociaal innovatief fonds en armoedebeleid – stond de begroting in 2015 vooral in het teken van bezuinigen. Samen met  raad en stad heeft het college die bezuinigingen verder uitgewerkt. In de Programmabegroting 2016-2019 zijn de resultaten daarvan verwerkt, met als resultaat een sluitende begroting met een financieel gezond meerjarenbeleid.

Investeren in de stad

De blik kan nu weer op vooruit! Met de Programmabegroting 2016 kiest het college voor een sociale, economisch aantrekkelijke en toekomstbestendige stad. Er wordt geïnvesteerd in het versterken van lokale netwerken, in de economische speerpunten Automotive en Food en in de ontwikkeling van het centrum. Nieuw in deze begroting is het Cofinancieringsfonds, waarmee de gemeente samen met partners van binnen en buiten de stad kan inspelen op de kansen die zich voor Helmond voordoen.

Gelijkblijvende lasten

In de begroting 2016 wordt vastgehouden aan het uitgangspunt uit het coalitieakkoord: de gemeentelijke lastendruk (OZB, riool- en afvalstoffenheffing) voor de inwoners gaat in zijn totaliteit – exclusief de inflatiecorrectie – in deze bestuursperiode niet omhoog. Dat betekent voor 2016 dat er alleen een inflatiecorrectie plaatsvindt.

Vernieuwde financiële kaders

Mede op verzoek van de commissie Financiën was de Voorjaarsnota 2015 meer kaderstellend van karakter dan voorheen. Die kaders zijn in deze Programmabegroting verder uitgewerkt. Daarnaast is een aantal verbeteringen doorgevoerd in de opzet en structuur van de diverse programma’s, zodat de begroting in zijn totaliteit logischer en toegankelijker is geworden. Bovendien geeft een grondige herijking van de reserves en voorzieningen de kans om een aantal belangrijke investeringen daadwerkelijk te realiseren.

Nieuw: de digitale begroting

In het coalitieakkoord staat de ambitie om meer in samenspraak met de stad te besturen. Voor wat betreft de begroting heeft het college er dit jaar voor gekozen om met name te werken aan de toegankelijkheid van de informatie zelf. Via de gemeentelijke website kan de begroting voortaan ook digitaal geraadpleegd worden. De digitale begroting kent een meer visuele opzet dan de papieren versie, zodat de informatie toegankelijker en begrijpelijker is en de lezer bovendien meer gericht kan zoeken naar precies die informatie die hem of haar interesseert. De digitale begroting is te vinden via de gemeentelijke website www.helmond.nl.

Behandelprocedure Ook dit jaar krijgen inwoners van Helmond en vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen de kans om hun mening over de begroting te geven. Dat kan tijdens de hooravond op dinsdag 13 oktober. Op donderdag 15 oktober krijgen raadsleden de gelegenheid om technische vragen te stellen. De inhoudelijke begrotingsbehandeling vindt plaats op donderdag 5 november. Alle drie de bijeenkomsten vinden plaats in de raadszaal in Boscotondo.

Meer: Politiek