3 op de 5 spreekt liefde naar broer en/of zus nooit of zelden uit

Foto: Helmond Nieuws

Zuid-Nederlanders vinden net als hun landgenoten de band tussen broers en zussen heel belangrijk, maar drie op de vijf (60%) spreken dat zelden of nooit uit. De onderlinge ‘aandachtsbehoefte’ is er wel. Zo vindt 75% van de zuiderlingen* de door 3FM DJ Giel Beelen in het leven geroepen Nationale Broer & Zus-dag een goed initiatief. Op 30 september vindt die voor de derde keer plaats, en wellicht wordt deze dag net zo belangrijk als Vader- en Moederdag. Hoewel deze dag in het zuiden van het land het meest populair én bekend is, valt daar toch nog veel te winnen. Slechts 18% van de Zuid-Nederlanders kent deze speciale dag om broers en zussen te vieren, terwijl deze dag in het noorden van Nederland slechts bij 11% van de bevolking bekend is. Dit blijkt uit onderzoek* van dealsite Groupon. De periode tot en met 30 september staat bij Groupon volledig in het teken van de Nationale Broer & Zus-dag met een speciale shop die inspiratie biedt om met broers en zussen samen activiteiten te ondernemen en de band te versterken.

Hoewel 85% van alle Nederlandse broers en zussen elkaar minstens één keer per maand spreekt en 50% elkaar zelfs één keer per week spreekt, is de behoefte aan quality time met broer en/of zus groot, zo laat het onderzoek zien. Veel mensen willen graag meer tijd doorbrengen met hun geliefde familielid. Voor bijna de helft (49%) van de zuiderlingen is samen buiten de deur eten of drinken de favoriete activiteit om met hun broers en zussen te doen, naast standaardactiviteiten als samen thuis blijven en daar chillen (43%) en samen op bezoek gaan bij de verdere familie (31%). De hele top drie van broer-zus-activiteiten buiten de deur ziet er zo uit:

1) Uit eten / iets drinken (49%)

2) Een weekendje weg gaan (23%)

3) Samen shoppen (21%)

De jongens tegen de meisjes

Zowel mannen als vrouwen koesteren de relaties met hun broers en zussen, maar Zuid-Nederlanders geven vaak aan een sterkere band met hun zus(sen) te hebben (31%). Slechts één op de tien zuiderlingen zegt een sterkere band met diens broer(s) te hebben (11%). Voor de meeste Zuid-Nederlanders is een broer of zus op de eerste plaats iemand die precies weet hoe je bent en waar je vandaan komt (57%), maar ook iemand die er altijd voor je is (54%). Op de derde plek komt voor de zuiderlingen dat een broer of zus iemand is bij wie zij volledig zichzelf kunnen zijn (39%).

Deze openbare liefdesverklaring komt niet als een verrassing van de Zuid-Nederlanders, aangezien zij aangeven dat zij vroeger al best friends forever (17%) of vrienden (57%) waren met hun broers en zussen toen zij nog kinderen waren. En dat heeft zich alleen maar voortgezet naarmate ze ouder werden, want de relatie met broers en zussen noemen de zuiderlingen nu in twee derde van de gevallen een vriendenrelatie (66%) en één op de vijf bekroont hun broers en zussen zelfs tot BFF (21%).

Nostalgie naar kindertijd met broers en zussen

De relatie tussen broers en zussen verbetert misschien vaak over de jaren en verandert dan van een haat-liefdeverhouding in vriendschap. Toch geeft twee derde van de Zuid-Nederlanders (65%) aan bepaalde aspecten van de vroegere relaties met hun naasten te missen. Zo missen zij de tijd die ze samen doorbrachten (28%), het samen opgroeien (24%) en het delen van gemeenschappelijke interesses (24%). Andere dingen die gemist worden aan de tijd die broers en zussen samen door hebben gebracht in het ouderlijk huis tijdens hun jonge jaren zijn:

1) Dezelfde kijk op het leven delen (23%)

2) Samen spelletjes spelen (15%)

3) Samen vakantie vieren (14%)

Wat er ook gemist wordt aan de goede oude tijd, de Nationale Broer & Zus-dag is natuurlijk bij uitstek dé dag om herinneringen op te halen. Ook is het de dag om eens iets leuks met broers en zussen te doen en hen te laten weten wat ze voor je betekenen door samen de banden aan te halen én versterken. Groupon biedt daarom als onderdeel van de speciale Nationale Broer & Zus-dag webshop een bijzondere deal aan om broer en zus-relaties in het zonnetje te zetten. Via deze deal kan iedereen zijn of haar broers en zussen laten weten wat ze voor hen betekenen en door middel van een persoonlijke boodschap voorstellen om samen iets leuks te ondernemen.