De lezingcyclus van volksuniversiteit Helmond gaat weer van start

Foto: Kasteel Helmond

Op dinsdag 13 oktober geeft de heer Henk Roosenboom de aftrap van de maandelijkse reeks lezingen, die Volksuniversiteit Helmond ook dit cursusjaar weer in samenwerking met de Bibliotheek Helmond-Peel organiseert. Dat doet hij met zijn presentatie over de kastelen van Helmond. De nog bestaande burcht is alleen al door de grote populariteit van de kasteeltuinconcerten onderdeel van het collectieve geheugen van de Helmondse bevolking, maar ook doordat menig Helmonds stelletje op deze plek getrouwd is.

Vanaf welk jaar er in Helmond een kasteel is geweest is niet echt bekend. We weten wel dat er waarschijnlijk drie kastelen zijn geweest: het huidige kasteel dat dateert uit de 14de eeuw; zijn voorganger, het zogenaamde “Oude Huys”, dat waarschijnlijk rond 1175 werd gebouwd en dat nog bestond, toen circa 1325 de heren van Berlaer met de bouw van het huidige kasteel begonnen. Daarnaast is er mogelijk nog een derde kasteel geweest, ‘de Borg’ genaamd niet ver van het Oude Huys. Op al die kastelen hebben mensen gewoond: heren en vrouwen, soldaten en knechten. Er is eeuwenlang bestuurd, recht gesproken, oorlog gevoerd, maar ook gewoond en geleefd. Over de vele kasteelheren en -vrouwen is veel te vertellen. Er waren kleurrijke figuren bij, zoals een keizerin die bijna verdronk in het destijds uitgestrekte Peelmoeras en uit dankbaarheid een klooster stichtte. En wat te denken van een kasteelheer die er naast een wettige echtgenote negen minnaressen op nahield?

Om verzekerd te zijn van een plaatsje kan men aanmelden voor de lezing kan via [email protected]. De toegangsprijs van € 6,00 kan bij binnenkomst contant worden betaald.