Predicaat hofleverancier voor Felix Clercx

De Helmondse Handelsonderneming Felix Clercx heeft het predicaat ‘Hofleverancier’ gekregen van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin. Dit betekent dat zij het Koninklijk Wapen met de toevoeging “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier“ mogen voeren. Burgemeester Blanksma – Van den Heuvel reikte het predicaat uit op vrijdag 17 juni tijdens het jubileumfeest ter ere van het 125-jarig bestaan. Felix Clercx is het eerste bedrijf in Helmond dat het predicaat hofleverancier ontvangt.

Op 19 juni 1891 werd in Mierlo een houtzagerij en houthandel opgericht door de heer Felix Clercx. In 1900 verplaatste de onderneming naar de Julianalaan in Helmond, gelegen aan de Zuid-Willemsvaart.

Mijnhouthandel

Aanvankelijk werd uitsluitend hout geleverd voor waterbouwkundige doeleinden. Tot de afnemers behoorden de aannemers van Rijkswaterstaat, waterschappen en verschillende gemeenten. Vanwege importproblemen tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond bij de mijnen een gebrek aan mijnhout. Hierdoor werd 1915 het beginjaar voor een nieuwe bedrijfstak: de mijnhouthandel.

Uitbreiding import

De zaken breidden zich verder uit met de handel in vuren- en grenenhout en de import van loofhoutsoorten uit Duitsland, Polen en Frankrijk. Naast het verhandelen van hout, was in de periode tot 1980 de zagerij een belangrijke bedrijfsactiviteit. In de jaren 50 leverde Felix Clercx hout voor de veerhavens van Vlissingen en Breskens en aan de Zuiderzee- en Deltawerken. In 1980 sloot de houtzagerij en nam de handel en import in hout voor de meubelindustrie de belangrijkste plaats in.  Vanaf 1990 startte de onderneming een nieuwe activiteit; de ontwikkeling van diverse tuinproducten. Dat mondde uit in de het succesvolle Felixwood programma waarin houtproducten en kunststoffen worden gecombineerd. In 2001 verhuist de firma naar het bedrijventerrein Zuidoost-Brabant.

Vandaag de dag is Felix Clercx een internationaal opererend bedrijf met 23 werknemers met leveranciers in Zuidoost-Azië, Afrika, Nood- en Zuid-Amerika en met klanten in een groot aantal Europese landen. 

Bron: Gemeente (nieuws)