Genomineerden ‘Helmonder van het Jaar 2016’ bekend

De jury van de Helmonder van het Jaar verkiezing maakt onder voorzitterschap van directievoorzitter Peter de Bruin de drie genomineerden bekend. Stichting Dickensnight Brandevoort, Nieky Holzken en Stichting De Helmondse Musical maken kans om de Helmonder van het Jaar 2016 te worden.

De winnaar ontvangt een cheque van € 4.000 en een sculptuur van de Helmondse kunstenaar Willem van der Velden. De twee andere genomineerden ontvangen elk een cheque van € 1.000. De prijzen worden beschikbaar gesteld door Rabobank Helmond. Op 9 januari 2017 wordt de Helmonder van het Jaar 2016, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Helmond, in theater Speelhuis bekendgemaakt.

Over de genomineerden

Stg. Dickensnight Brandevoort
Traditiegetrouw staat de Helmondse wijk Brandevoort ieder jaar in december in het teken van de schrijver Charles Dickens. Een hele zondag in die maand waant Brandevoort zich in het Engeland van 1850, bekend uit de boeken van Dickens. Er zijn jeugdige schoffies, verlegen tieners, arme sloebers en rijke stinkerds te vinden. Daarnaast is de norse figuur Scrooge (bekend van A Christmas Carol van Dickens) een niet weg te denken personage. Dickensnight startte in 2003. De organiserende vrijwilligers ontvingen destijds zo’n 1500 gasten, voornamelijk uit de eigen wijk. Afgelopen jaren bezochten zo’n twintigduizend mensen dit evenement.

Nieky Holzken 
Kickbokser Nieky Holzken maakt een vuist tegen pesten. Holzken vraagt als ambassadeur meer aandacht voor het pestprobleem. “Wees een maatje, geen pestkop” is zijn boodschap. Nieky wil de jeugd inspireren en hen na laten denken over wat pesten met je doet. Op de sportschool waar Nieky zelf traint, heerst veel respect voor elkaar. Luisteren naar de trainer en respect hebben voor iedereen, ook voor de tegenstander. Dat overbrengen wordt gezien als een vorm van opvoeding.

Stichting De Helmondse Musical
Met de tweejaarlijkse musical brengt Stichting De Helmondse Musical de belangrijke parels uit het enorme erfgoed van de stad Helmond breed en toegankelijk onder de aandacht. In 2014 brachten ze Berry, de Musical en rond deze jaarwisseling staan ze tien keer in Theater Speelhuis met Verhaal van de Knaal. Met de herkenbare onderwerpen en een schappelijke toegangsprijs is hun musical van en voor iedereen. De stichting zorgt hierdoor voor verbinding, vernieuwing, verbreding en vermaak in de Helmondse kunst- en cultuurwereld.

De Helmonder van het Jaar

Jaarlijks ontvangt de jury vele aanmeldingen waaruit men een keuze moet maken. Naast Peter de Bruin als juryvoorzitter bestaat de jury uit burgemeester Blanksma, Jan Jaspers, Bart Spoormakers en de winnaar van het voorgaande jaar, in dit geval Martin Thijssen (voorzitter Literair Café). De Helmonder van het Jaar is een persoon of instelling die zich verdienstelijk maakt voor de stad Helmond op sociaal, maatschappelijk of cultureel gebied. Iemand die de stad Helmond en haar medebewoners een warm hart toedraagt en zich op een bijzondere wijze hier belangeloos voor inzet.

Ook het publiek heeft een stem

Naast de juryprijs, wordt er ook een publiekprijs uitgereikt. Vanaf half december kan er via www.rabobank.nl/helmond gestemd worden voor de Publieksprijs op de drie genomineerden. Op 9 januari wordt ook bekend wie deze prijs heeft gewonnen.

Bron: Gemeente (nieuws)