Helmonder aangehouden door FIOD

Foto:

Afgelopen donderdag zijn er door de FIOD in Eindhoven vijf personen aangehouden, de verdachten komen uit Eindhoven, Amsterdam, Helmond en uit het Belgische Brasschaat.

Het gaat hier om een zogenaamde ‘boillerroom’, dat is een verzamelnaam voor frauduleuze
personen en organisaties, die met behulp van gehaaide verkopers bellen
naar potentiële beleggers om ze te interesseren te investeren in
waardeloze en/of nepaandelen.

Boiler rooms brengen bij de gedupeerden het hoofd op hol met overtuigende verkooppraatjes dat er forse winsten zijn te behalen. Door veelvuldig telefonisch contact bouwen ze een relatie op met de gedupeerden, ze laten op papier positieve resultaten zien en wekken ook de indruk dat het om een serieus en eerlijk bedrijf gaat. Het is altijd zo dat je snel moet beslissen omdat de aandelen anders al verkocht zijn.

De vijf die in Eindhoven handelden vanuit een kantoorpand hadden mensen overgehaald om te beleggen in emissierechten, maar dit beleggingsproduct is in de praktijk waarschijnlijk zo goed als waardeloos.

Verboden om via deze wijze beleggingsproducten te verkopen
H
et is in Nederland verboden consumenten zomaar te bellen met het aanbod om een beleggingsproduct te kopen. Op de website van de Autoriteit Financiele Markten staan waarschuwingslijsten met namen van bekende boilerrooms. Hier is nog veel meer informatie te vinden, zo kunt u ook vinden welke aanbieders een vergunning hebben om beleggingsproducten te verkopen.