Jeugddetentie voor moord op seksmaat (66)

Een jongen uit Helmond is maandag veroordeeld tot twintig maanden
jeugddetentie voor de moord op de 66-jarige Leo Coenen uit Eindhoven.
De jongen moet van de rechtbank in Den Bosch ook een schadevergoeding
van ruim zesduizend euro betalen aan een nabestaande.Het slachtoffer werd in maart in een woning in Eindhoven gevonden. De destijds 17-jarige jongen heeft verklaard dat hij op de bewuste dag een moker had zien staan in de schuur van zijn woning. Hij kwam op het idee het slachtoffer om te brengen, deed de moker in zijn rugtas en ging met de man naar de woning in Eindhoven. Daar sloeg hij het slachtoffer meerdere keren op zijn hoofd met de moker.

Bekijk [HIER] meer over deze zaak

De jongen wilde met de moord voorkomen dat het slachtoffer bekend zou maken dat ze seks met elkaar hadden. Aangezien de jongen toen hij de moord pleegde minderjarig was, wordt het jeugdstrafrecht op hem toegepast. Dat betekent dat hij zelfs voor moord maximaal twee jaar jeugddetentie kan krijgen.

De jongen, die meerdere keren spijt heeft betuigd, is volgens de rechtbank sterk verminderd toerekeningsvatbaar omdat hij het syndroom van Asperger heeft. Die stoornis ziet de rechtbank als ‘strafmatigend’.

Bekijk [HIER] Helmondse moordverdachte langer vast

De rechtbank legde de jongen ook een voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting voor twee jaar op. Tijdens zijn proeftijd van twee jaar moet de jongen zich laten behandelen aan zijn stoornis. De opgelegde straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Door: Novum