Woninginbraakcontrole succesvol en geslaagd

In het district Helmond is donderdag van 14.30 uur tot 22.00 uur een grote woninginbrakencontrole gehouden. Zo’n 150 politiemedewerkers hielden diverse acties in het gebied dat zich uitstrekt van Cranendonck tot Gemert en Son en Breugel tot Asten. Het doel van de actie was met name preventief en dus gericht op het voorkomen van woninginbraken.

Tegelijkertijd was het voor de politie een mogelijkheid om duidelijk zichtbaar in het hele district aanwezig te zijn en daarmee mogelijke woninginbrekers af te schrikken. Het tijdstip van de controle was dan ook niet willekeurig: uit analyse blijkt dat dit het tijdstip is waarop de meeste inbrekers hun slag slaan. Ook werd tijdens de controle informatie verzameld die de politie in de toekomst kan helpen bij het voorkomen en oplossen van woninginbraken.

Daarvoor werden onder meer twee ANPR-voertuigen (Automatic Number Plate Recognition) ingezet. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor toestemming gegeven. In het kentekenherkenningssysteem staan kentekens opgeslagen. Dit zijn kentekens van voertuigen van personen die eerder onder verdachte situaties zijn gecontroleerd, of van personen die nog boetes hebben openstaan. Daarnaast bevat het systeem kentekens van voertuigen van woninginbrekers uit het hele land, die eerder zijn aangehouden voor woninginbraken. Zodra het systeem een “verdacht” kenteken herkent, wordt de bestuurder gecontroleerd.

Privacy

Inwoners hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy. Het systeem is nadrukkelijk niet gericht op kentekenregistratie. Er werd alleen gescand en er werden geen gegevens opgeslagen. Alleen wanneer een voertuig de ANPR-auto passeerde en er sprake was van een match met de in het systeem ingevoerde kentekens, werden de bestuurder en overige inzittenden gecontroleerd.

Resultaten

In het hele district Helmond werden door de politiemedewerkers honderden huizen gecontroleerd op bijvoorbeeld deugdelijke verlichting en openstaande deuren of andere situaties die een woning een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers kunnen maken. Bij woningen waar door agenten onwenselijke situaties werden geconstateerd, werd aangebeld en een gesprek aangeknoopt. Als de bewoners niet thuis waren, werd een preventiefolder met een begeleidende brief achtergelaten.

Bij controles op verschillende toegangswegen in de regio werden auto’s gecontroleerd. Op deze locaties werden ook de ANPR-voertuigen ingezet. Van bestuurders en inzittenden werden de gegevens gecontroleerd en als daar aanleiding toe was werd ook de wagen aan een inspectie onderworpen. Alle bestuurders kregen een preventiefolder over woninginbraken mee. Hoewel de controle specifiek gericht was op woninginbraken werden op de diverse locatie ook andere zaken niet over het hoofd gezien..

Helmond

Tijdens de controle van een auto werden een mes en een lange (rij)zweep aangetroffen. Ook lag er inbrekerswerktuig in de auto. De beide inzittenden zijn aangehouden en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook werd in Helmond een man aangehouden die nog gesignaleerd stond voor afstaan van DNA-materiaal. Ook deze man is aangehouden.

Gemert Laarbeek

Een aantal gecontroleerde automobilisten kreeg een bekeuring voor kleinere overtredingen als het niet dragen van een autogordel of het niet handsfree bellen. Eén automobilist is aangehouden omdat hij niet in het bezit bleek van een geldig rijbewijs.

Deurne Asten Someren

Een aantal gecontroleerde automobilisten kregen een bekeuring voor kleinere overtredingen als het niet dragen van een autogordel of het niet handsfree bellen. Een automobilist kreeg rijverbod opgelegd en een proces-verbaal omdat hij teveel gedronken had.

Positief

Opvallend aan de controle van donderdag dat vrijwel alle burgers positief reageerden op het initiatief van de politie. Dit leverde regelmatig een goed gesprek op, waarbij uiteraard het voorkomen van een woninginbraak centraal stond. Sommige burgers gebruikten de gesprekken om vervelende ervaringen uit het verleden te bespreken. Daaruit bleek maar weer eens hoe groot de impact van een inbraak kan zijn op iemands leven. Juist om deze reden besteedt de politie veel aandacht aan preventie, met name tijdens de zogenoemde Donkere Dagen. Ook op deze website vindt u natuurlijk meer informatie overinbraakpreventie.